Ето какво прави един млад ветеринар от Перник в свободното си време?

Млад ветеринар от Перник посвещава свободното си време на почиствне на природата и създаване на екопътекизаедно със своите приятели. 

35-годишният Кристиян Димитров от Перник, по професия ветеринарен лекар, години наред посвещава от личното си време за опазване на околната среда. Той, заедно с негови съмишленици, редовно почистват зелени и водни площи, както и облагородяват средата около нас, изграждат и екопътеки.

„Истинската проява на тази моя любов към природата започна в първите ми години в университета, където срещнах съмишленици. Започнахме да организираме различни кампании, изцяло доброволно. Наскоро почистихме язовир „Горна Диканя“. Резултатът от събрания отпадък показва, че живеем в едно консуматорско общество. Постройките за отдих бяха изпочупени. Имаше струпване на боклуци – опитахме да ги почистим, а отдолу излизаха и още, и още… Беше се превърнало в сметище, трупано с години. Отпадъците бяха от стъклени бутилки, до обувки, части от душове, автомобилни гуми, балатуми, строителни отпадъци, закачалки за дрехи, части от телевизори… Не разбирам каква е логиката аз да правя ремонт вкъщи и да отида до места, където път е сложно да кажа, че има, и точно там да изхвърля боклука?! За да се разградят тези отпадъци в природата, знаем колко много години трябва да минат, а ние с лека ръка продължаваме да изхвърляме, сякаш някой след нас ще почисти“, казва Кристиян в интервю за БНР.

По думите му сега е времето, в което ние трябва да бъдем дейни по отношение опазване на околната среда.

„Всичко, което използваме като ресурс идва от природата. Трябва да обърнем сериозно внимание на образованието и изграждането на култура у най-малките. Защото в противен случай проблемът ще си стои на повърхността, ние ще чистим резултата, а няма да тръгнем от неговия корен“, казва още Кристиян.

Цялото аудио интервю с Кристиян можете да чуете ТУК

Коментари

коментара