Ясен Кацаров, директор на Топлофикация Перник: Правим възможното сметките за отопление на Перничани да са близки до миналогодишните

За постигането на екологични цели не трябва да се работи по някакъв романтичен начин, а с много разум.

Какво да очакваме след 1 юли от Топлофикация Перник? Ще се случи ли огромен скок на цената, както предвиждат КЕВР?

-Със сигурност за големи скокове или рязко поскъпване не може да се говори. Ние като дружество се стремим да оптимизираме цената по всякакъв начин. Това, от което не можем да избягаме в настоящия момент, е цената на природния газ и цената на емисиите. Ще направим обаче всичко възможно да сме близо до миналогодишната цена. Надявам се с внедряването на биомаса в горивния микс по нататък да говорим и за намаляване на цената за нашите абонати.

Различни екологични движения твърдят, че биомасата е вредна и дори тук в Перник застават на пътя Ви към това намерение?

-Биомасата е класифицирана от ЕС за възобновяем източник на енергия. Дори самият Франс Тимерманс, заместник-председател на ЕК и отговарящ за Зелената сделка, заяви, че без биомаса ЕС няма да може да постигне амбициозните си климатични цели за намаляване емисиите до нула през 2050 г. Не виждам защо ние, в Перник да не се възползваме от тази възможност, която ще се отрази благоприятно и върху цената и върху екологичните ни производствени параметри. Само с вода, вятър и слънце трудно ще се постигне балансирано производство.

Тази година в Тексас това ли се случи?

-Доколкото съм чел е имало авария на централа, а ВЕИ – тата са замръзнали вследствие на тежката буря. В този момент на дефицит цената се е вдигнала 10 000 процента. Четири милиона остават без ток за около седмица, а тези които имат, получават космически сметки – вместо по стотина долара месечно, в социалните мрежи имаше хора, които показваха такива по 10 или 17 000 долара само за 5 дни. Там дори стигнаха до споразумения за разсрочено плащане за дълъг период от време, защото това беше страшна аномалия. Не казвам, че това ще се случи и у нас, но когато говорим за намаляване на въглеродните емисии, трябва да имаме визия за точно такива дефицити как се преодоляват, кое ще доведе до прогнозируемост, каква ще бъде цената за крайните потребители. Аз съм еколог, както знаете, но за постигането на екологични цели не трябва да се работи по някакъв романтичен начин и прибързано, а с много, много разум.

Т.е. Вие твърдите, че биомасата ще намали цената и няма да замърсява?

-Не го твърдя аз, а световната практика. Биомасата е разумно решение. Освен това нищо не е само черно или бяло в природата. Може би не знаете, но фотоволтаиците, например, се произвеждат от алуминий, стъкло, полимери, силиций, сребро и други такива елементи, добивът на които е далеч от стандартите за екологично чисти материали, а в много от случаите за направата им се използва точно кафява енергия от въглища при това не малко. Ако към това добавим и живота им на експлоатация – 20 – 30 години ще разберете, че те също имат своите минуси. Въпросът е да следваме най – добрите практики за постигане на общата цел и да вървим по пътя за постигане на нисковъглеродни производства с мисъл за климата, но и с внимание към хората.

Коментари

коментара