Трън СРЕЩУ закриването на Районния съд

Снимки: zapadno.com

Кметът на Трън Цветислава Цветкова и председателят на Общинския съвет Бойчо Харалампиев възразяват срещу трансформирането на Районния съд в Трън в териториално отделение към Районен съд – Перник.

Така според тях ще се ограничи реалния достъп до съд и правосъдие на всички жители на общината.

Община Трън е най-голямата по площ сред шестте общини в Пернишка област и заема 23,95 процента от територията на региона. Предложеният модел 4 ще доведе до ограничаване на реалния достъп до съд и правосъдие на всички жители на община Трън, заявяват в официално становище до ВСС двамата ръководители. Според тях разстоянието до най-близкия съд ще се окаже в рамките на от 55 км до над 95 км, съответно от центъра на града и от най-отдалеченото село в общината. Селищната мрежа е разположена в отдалечен и труднодостъпен район, като в голяма част няма транспортна свързаност, особено през зимния сезон.

Концентрирането на дела в приемащия съд – РС – Перник, който е един от най-натоварените, ще доведе до допълнително забавяне на съдебните процеси, смятат също Цветкова и Харалампиев, предаде БТА.

Районен съд – Трън се намира в пограничен район. На територията му се провеждат множество съдебни производства, водени срещу граждани на трети страни. Не се разбира по какви критерии едни погранични районни съдилища ще продължат да съществуват, а други, също погранични, ще бъдат трансформирани в териториални отделения, недоумяват двамата ръководители.

Предвижданият Единен портал за електронно правосъдие, Единна информационна система на съдилищата, както и провеждане на отдалечени заседания ще срещне трудности, поради факта, че на територията на общината няма оптична свързаност с интернет, допускат двамата управници. Единствените възможности, които засега се ползват от институции и граждани, са интернет свързаностите, осигурени от мобилни оператори, посочват Цветкова и Харалампиев.

Подобна трансформация ще увеличи обезлюдяването на малките общини като Трън, категорични са кметът и председателят на Общинския съвет.

Коментари

коментара