Две години след водната криза, водопроводът към Перник – все още незаконен

Изграденият миналата година по спешност водопровод, който да докара вода от София до Перник, все още е незаконен. С изненада установих, че и много други изграждани от държавата и общините обекти от гледна точка на Закона за устройство на територията са на практика незаконни, заяви в студиото на предаването на Люба Кулезич „Честно казано“ по „Евроком“ служебната министърка на регионалното развитие и благоустройството арх. Виолета Комитова.

„Всеки, който е тръгнал да строи – от тоалетна на двора до сграда, трябва да да подготви строителни книжа, да ги съгласува и накрая да му се издаде разрешение за строеж. Много проекти, значими за държавата, обаче се изграждат без разрешение за строеж, т.е. незаконно и то не на мастни инвеститори, а на държавата. Този водопровод бе изграден в аварийна обстановка, това бе единственото решение за момента. Склонна съм да приема това, но чак сега се изготвят строителни книжа. Това трябва да направят областните управители на София и на Перник, тъй като съоръжението минава през двете области, но софийският е прехвърлил правата си на този на Перник. Но все пак още няма разрешение за строеж“, каза арх. Комитова.

Комитова разказа също за договорите за свлачища, които бяха разяснени от нея на пресконференция вчера.

„Бях изумена от реакциите на шефовете на АПИ след като ги отстраних. Аз не обичам да уволнявам хора и бях решила да ги освободя без много шум и съобщения до медиите, нито съм казала нещо срещу тях. Затова бях изумена когато почнаха да дават пресконференция след пресконференция“, каза още Комитова.

Източник: 24 часа