РИОСВ се самосезира с незабавни проверки на шламохранилището в Перник

РИОСВ – София се самосезира и извърши незабавно проверки на Сгуроотвал „7-ми септември“ в Перник.

След публикации на граждани в Интернет за запрашаване на кв. „Калкас“ в гр. Перник РИОСВ – София се самосезира, като на 03.05.2021 г. от експерти на инспекцията е извършена проверка на Сгуроотвал „7-ми септември“ към „Топлофикация Перник“ АД. При нея е констатирано запрашаване на въздуха поради липсата на оросяване и запръстяване на терена.

Дадени са предписания за предприемане на действия за недопускане на неорганизирани прахови емисии от цялата повърхност на Сгуроотвал „7-ми септември“. В резултат на проверката дружеството незабавно е предприело действия.

На 04.05.2021 г. е извършена последваща проверка, при която е установено, че няма наличие на неорганизирани емисии, като се извършва запръстяване и оросяване на терена. Дадено е предписание на дружеството за предприемане на непрекъснати действия за недопускане и предотвратяване на неорганизирани прахови емисии до приключване на рекултивацията на шламохранилището „7-ми септември“.

На 05.05.21 г. е извършена проверка, при която се наблюдават локални прахови емисии. Дружеството не е предприело необходимите мерки за ограничаване на неорганизираните емисии на прах на площадката, поради което на „Топлофикация Перник“ АД ще бъде съставен акт за установяване на административно нарушение.

След аварията, станала на 07.05.2020 г. на Сгуроотвал „7-ми септември“, от РИОСВ – София се извършват периодични проверки. За установени нарушения, свързани с експлоатацията на сгуроотвала, от 2016 г. до момента, на дружеството са издадени 8 наказателни постановления, с които са наложени имуществени санкции в общ размер над 249 000 лв.

Сгуроотвал „7-ми септември“ е строителен обект, за което има издадено разрешение за строеж от главния архитект на община Перник. Съгласно Закона за устройство на територията административен контрол по устройство на територията и контрол за законосъобразността на строителството се осъществява от кмета на общината.

Коментари

коментара