Перничани: Старото шламохранилище се развихри, замърсява града

Пернишкото шламохранилище отново е на дневен ред. След като миналата година се спука дига и наводни част от квартал Калкас, тази година районът, останал без вода застрашава здравето на перничани през настъпващия летен сезон. А рекултивацията му върви бавно, смятат жители и кмета на Перник. 

Сигнал за замърсяване е подаден от потребител в групата „Забелязано в Перник“.

„Със засушаване на времето шламохранилището се развихря, мисля, че трябваше да се рекултивира“, пишат те.

Мястото нашумя миналата година, когато дигата на шламохранилището започна да пропуска вода и се стигна до евакуация на живущите в района, а Перник остана без топла вода.И в момента дигата не е укрепена, а просто е насипана, но междувременно беше взето решение мястото да бъде рекултивирано и в единия му край се правя усилия в тази посока.

Но докато преди имаше водно огледало, което не допускаше шлаката от ТЕЦ-Перник да се вдига във въздуха, то сега го няма и вятъра вдига прах.

„Преди три дни беше много сухо времето и имаше силен южен вятър, който вдигна цялата тази прах и я поръси върху града. Въпреки че имаше слаб трафик, въздухът беше запрашен. Помислих си дали не са пак тези сахарски ветрове, но се оказа, че оттук“, разказва местен жител пред бтв

„По-лошо е, че най-фините частици влизат в кръвоносната система и не се ли вземат мерки за рекултивация на мястото, проблемът ще се задълбочи“, допълва друг.

Три министерства и КЕВР спешно разследват аварията в шламохранилището на „Топлофикация Перник“

„Помните миналата година имаше ангажименти от различни институции и политици, а виждате темповете, с които се работи. Обещанията бяха за бързо рекултивиране и изграждането на ново шламохранилище – и по двете неща няма движение. Аз мога да задам въпроса – къде депонира сега „Топлофикация Перник“? Сигурен съм, че не са построили ново шламохранилище“, заяви кметът на Перник Станислав Владимиров.

Според него за шламохранилището не трябва да се говори „с някакви чиновници, които не вземат решения, а решенията ги взима господин Ковачки“, а от РИОСВ не са стъпили на място, за да упражнят контрол и да видят какво е състоянието на терена.

„Подавам постоянно сигнали, но вие трябва да говорите със симпатичния министър на околната среда“, заяви Владимиров.

Коментари

коментара