Груби нарушения в дом за възрастни в Брезник

Проверка за спазване на здравните изисквания и осигуряване противоепидемичен режим на работа в частния дом за възрастни хора в град Брезник е била извършена в средата на месеца, съобщиха за брезнишкия сайт Zapadno.com от Регионална здравна инспекция-Перник.

Проверката е била извършена на 13 януари 2021 година от екип с инспектори от Регионалната здравна инспекция. При инспекцията е констатирано, че не е създадена необходимата организация за достатъчно численост на персонала, който денонощно да осигурява обезпечаване нуждите на домуващите лица.

Установено е още, че персоналът не е осигурен с достатъчни количества лични предпазни средства, както и липса на алгоритъм за извършване на дезинфекционните мероприятия, а именно: начин на приложение на дезинфектантите, установяване на критични точки и кратност на обработките, хигиена на ръцете.

Констатирано е още, че не се извършва проветряване в стаите на домуващите, персонал и в общите помещения. Освен това по време на проверката не е имало разписана и утвърдена процедура (правилник) за устройството, дейността и вътрешния ред в дома, поясни за Zapadno.com директорът на Регионална здравна инспекция-Перник доктор Александър Златанов.

Здравните инспектори са установили незадоволителни санитарно-хигиенни условия – лоша хигиена в санитарните възли на домуващите и остра задушлива миризма. Някои от помещенията пък не са се използвали по предназначение, е констатирано още при инспекцията.

След направените констатации от извършената проверка е изготвено предписание за предприемане на необходими мерки и действия

Коментари

коментара

Be the first to comment

Leave a Reply