Защо бързите кредити не винаги са добра идея?

Когато се окажете във безизходица и ви трябват спешно някакви финанси, но сте с лош кредит и без спестявания, взимането на пари назаем от CITYCASH може да е най-добрия вариант. Въпреки това, в много случаи този вид заеми е опасен, особено, ако нямате добре финансова дисциплина.

Какво да знаем за бързия кредит?

Бързият кредит е краткосрочен заем, предназначен да подпомогне човека, изпаднал в изненадващо финансово затруднение и с опция да се върне за седмици до месец. Но тъй като клиентите често не могат да изплатят цялата сума до края на срока в договора, плащането на бързият кредит продължава пет и повече месеца.

Това финансиране е за хора, които се нуждаят от пари в брой бързо, тъй като процесът на кандидатстване трае не повече от няколко минути. Всичко, което се прави, е проверка на доходите и проверка на кредитната история. Много от фирмите, предоставящи подобни кредити са благосклонни към клиентите с не толкова проблемна кредитна история. Затова, въпреки че излизат солено, тези заеми са доста привлекателни за масовия потребител.

Как работи бързият кредит?

Когато сте одобрени за заем, парите, които ви отпускат, се депозират във вашата банкова сметка, което кредиторът гарантира, че е и сметката. В договора е упомената падежна дата, на която трябва да плащате определена вноска или цялата сума за погасяване на заема, в зависимост от продукта, който сте предпочели. 

 

Защо хората предпочитат бърз кредит?

Тези кредити се ползват най-често от хората с недобра кредитна история. Те не могат да разчитат на заем от банка, така че те нямат друг избор. Бързите заеми са насочени предимно към хората, живеещи от заплата до заплата. 

Живеейки от заплата до заплатата през повечето време от годината не позволява спестяване и възникването на спешен случай изисква незабавни пари в брой.

Недостатъци на бързия кредит

Проблемът с бързите кредити е, че те са основно за хора, които имат затруднения при плащането  дори на малки кредити. Те отпускат пари с риск, дори да има голяма вероятно да не бъдат върнати. Ето защо лихвите по тези да са толкова високи.

Още по-притеснителното е, че тези лихви са за хората, които не са толкова имотни. Хората често си мислят, че теглейки малка сума, ще могат да я върнат до заплата, но се оказва, че отново не достигат парите и дългът остава за следващия месец. Плащат се само лихвите и сумата остава неплатена. Така кредитополучателите се затварят в спиралата на дълга.

Други правят грешката да вземе втори заем две седмици по-късно, да изплати първоначалния и така до безизходица.. Кредиторът осигурява непрекъснато финансиране, но първоначалният баланс на заема остава неизплатен, докато кредиторът събира плащанията за лихви. 

Как да избегнем взимането на бърз кредит

За да не ви се налага да търсите пари назаем от финансови институции, трябва да отделяте пари за извънредни ситуации и да вземете заем само наистина в краен случай.

За да можете да спестявате, трябва да имате отлична дисциплина. Ето какво да направите:

  1. Следете разходите си. Винаги отделяйте 10%, преди харчите от заплатата.
  2. Продавайте предмети, които не са ви необходими и ще съберете някакви пари.
  3. Когато имате спестени пари, започнете да ги превеждате в отделна сметка, която сте определили за спешен фонд. Опитайте се да спестите поне три месеца от средния си доход.

Ако това все още е непосилно за вас, постарайте се да не взимате суми, които ще ви е трудно да платите.

Коментари

коментара