ШОКИРАЩ АРЕСТ: Хакерът Теодор Илиев, известен като „Емил Кюлев“, задържан за източване на данни от държавни институции и частни компании – след убийството на Алексей Петров, публикува данни за клиенти на „Лев инс“; следователите претърсиха над 20 адреса, иззеха техника, Илиев се опитал да унищожи лаптоп; обвинен в компютърни престъпления и унищожаване на чужда вещ, задържан за 72 часа

Теодор Илиев, известен в интернет пространството като „Емил Кюлев“, беше арестуван, съобщиха от прокуратурата. Той е обвинен в източване на данни от информационни системи на десетки държавни институции и частни компании.

Престъпленията са извършени в периода от март 2020 г. до януари 2024 г. Илиев стана известен след убийството на Алексей Петров, когато публикува данни за клиенти на застрахователната компания „Лев инс“.

Следователите и служители на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ претърсиха над 20 адреса в страната, като по време на операцията бяха иззети компютърна техника и лаптоп, който Илиев се опитал да унищожи.

На младежа са повдигнати обвинения за компютърни престъпления и унищожаване на чужда вещ. Той е задържан за 72 часа, а прокуратурата ще поиска постоянно задържане под стража.

Разследването на неговата дейност продължава, като предстои възлагането на експертизи на иззетата техника и разпити на свидетели.

През 2020 година, тогава непълнолетен, Илиев започнал да изпраща имейли до медии, предлагайки продажба на данни от различни институции и компании. По данни на БНТ, той се е укривал в Сърбия и по време на ареста се е държал предизвикателно, изразявайки симпатии към Путин и Русия.