EVN: Ако държавата не се намеси, цените на тока ще скочат драстично

Ако държавата не се намеси, цените на тока ще скочат драстично, а опасността от фалити на регулирани дружества е съвсем реална. Това заяви пред Nova News Калина Трифонова, зам.-председател на УС на EVN.

По думите й се стига до огромни загуби, тъй като всеки ден се купува енергия, която е близо 3 пъти по-висока от събираната от крайните клиенти. „Към ноември загубите са 40-42 млн. лв. спрямо действителната цена, на която ние купуваме“, коментира тя. И допълни, че до края на юни 2022 г. се очаква да се натрупа още над 40 млн. лв. загуба, което е повече от едногодишната инвестиционна програма на EVN.

За нея регулацията на цените на битовите клиентите трябва да се запази. „На регулирания пазар може да се наложи увеличение на цените спрямо действителните нива. Не сме правили заявление за повишаване на цената на електроенергията“, обясни тя. А цената на енергията понастоящем е над 500 лв. за мегаватчаса.

„Битовите клиенти не са застрашени от високите цени на борсата, защото миксът от предприятия е регулиран. Мрежовите оператори са основният проблем. Той произлиза от решението на КЕВР, че технологичните разходи трябва да са 131 лв. Цената е близо три пъти по-висока от определената от регулатора“, подчерта Трифонова.

Коментари

коментара