След фаталната катастрофа: МРРБ намалява скоростта на АМ „Струма“

МРРБ намалява скоростта на злополучния участък на АМ Струма. Това обяви регионалният министър Виолета Комитова. Според нея пътят е с недостатъчно широчина, за да бъде обявен за магистрала и не разбира защо максималната скорост през 2013 година е вдигната от 90 км/ч на 120 км/час.

Дружеството Автомагистрали е било санкционирано.

„Нямаме обяснение от фирмата защо не са направили маркировката при подходящо време. При такова ще продължим работата, но не с това качество, което трябва. Пролетта вече нещата ще бъдат изградени, както трябва“, заяви инж. Ивайло Денчев от АПИ на брифинг свързан с инцидента на АМ „Струма“.

„Това е обект с много голяма давност. Следоватаелно съставянето на АКТ 16 е много трудна задача“, подчерта регионалният министър.

„Това, което ни притеснява е, че наклоните на виражите са малко над 4%, което показва, че допустимата скорост при такива виражи е 90 км/ч“, допълни арх, Влади Калинов от ДНСК.

„Санкцията е за основния изпълнител – „Автомагистрали“ ЕАД“ уточни Ивайло Денчев.

„Въпросът с рибешките опашки е решен в нормите на Агенция „Пътна инфраструктура“,  тоест всички нови мантинели ще се правят при нови изисквания от 2021-ва година“, уточни арх. Влади Калинов.

„Има спешни мерки, които сме препоръчали. Спешно да се ограничи скоростта на 90 км/ч спрямо изискването на проектната документация. Втората е доставка и монтаж на светлоотразители по опасните участъци на всеки 10-12 метра. Имамем и средносрочни мерки. Да се предприеме програма за обезопасяване на предпазните мантинели, да се насрочи проверка кои пътища се използват без документи за експлоатация“, добави той.