Министър Комитова гръмна за фаталния път на АМ Струма: Този път няма акт 16, незнайно защо скоростта е увеличена на 120 км/ч

Виолета Комитова

Министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Виолета Комитова представя резултатите от възложената от нея проверка на пътния участък Драгичево – Долна Диканя, в който стана катастрофата с автобус от Република Северна Македония.

Участват също заместник-министрите Валентин Граматиков и Иван Шишков, началникът на ДНСК арх. Влади Калинов и проф. Божидар Янев, който преподава в Колумбийския университет и от 30 години работи в сферата на поддръжка на мостове в Ню Йорк.

Историята на този път започва от 2002 г, с одобрен технически проект и разрешение за строеж. През 2006 г. има допълнително разрешение за строеж на пътни възли. АКТ 15 е издаден през 2007 г. и се води скоростен път с разрешена скорост 90 км/ч. Незнайно защо, през 2013 г. скоростта е увеличена на 120 км/ч.

До ден днешен пътят няма АКТ 16, защото не са приключили отчуждителни процедури.

През 2012 г. Министерски съвет обявява участъкът Дасколово – Долна Диканя за национален обект и АПИ подписва нов договор за „Пътинвест инженеринг“. Именно тези планове са едни от бавените процеси при изграждането на пътна инфраструктура, разясни министърът.

Министър Комитова възложи проверката на участъка между Драгичево и Горна Диканя след като бяха открити проблеми в инфраструктурата на пътя, които биха могли да са допринесли за фаталния инцидент, при който загинаха 45 души.

Проблеми с маркировката, която не е довършена, както и с мантинелите, които не са подменени, според новите изисквания, са някои от регистрираните проблеми, както и по-високата позволена скорост на път, който не отговаря на нея.

Коментари

коментара