Плащането с кредитна карта води до 100% по-големи харчове

Потребителите могат да похарчат до 100% повече, когато пазаруват с кредитна карта в сравнение с плащане в брой. Това показват данни на проучване на Sloan School of Management на Масачузетския технологичен институт (MIT)1. Плащанията с дебитни и кредитни карти е по-вероятно да изкушат потребителите да правят импулсивни покупки, докато парите в брой спомагат придържането към бюджета.

Въпреки че пазаруването с дебитна или кредитна карта има много предимства, придържането към парите в брой за рутинни ежедневни трансакции в крайна сметка може да помогне на портфейла ви. Освен това, за да изградите здрава връзка с парите, си струва да отделите малко време за оценка на текущото си финансово състояние и след това да създадете план за действие, който ще ви помогне да подобрите начина, по който оперирате с финансите си. Експертите от международния доставчик на финансови услуги Еuronet споделиха няколко съвета, които ще опростят начина, по който мислите за финансите си и се справяте с тях.

1. Създайте план за финансите си
Когато имате план, е по-лесно да стигнете там, където искате да отидете. Измислете как възнамерявате да изплатите дълговете си, пенсията си, да увеличите спестяванията си или дори да заделяте пари за лични цели. След като вече сте набелязали целите си, се нуждаете от план за постигането им. Много важно е да подредите целите си по приоритет, за да си спестите излишен стрес.

2. Бъдете наясно с кредитния си рейтинг
Проверката на кредитния ви рейтинг ще ви помогне да разберете как ще бъдете възприемани финансово. Важно е да разберете какъв е вашият реален кредитен рейтинг и какъв е вашият кредитен доклад. Искате да сте сигурни, че цялата упорита работа, която ще свършите, за да подобрите управлението на парите си, няма да бъде повлияна от неточни отчети.

3. Платете дълговете си
Независимо дали се борите с висок баланс по кредитна карта или с банков заем, дълговете могат да затруднят ежедневните разходи и спестяванията ви.
Затова е важно да изплатите дълговете си възможно най-скоро. Един от методите това да се осъществи е чрез метода „лавина“. Стратегията за изплащане на дълга „лавина“ се основава на концепцията да се изплатят кредитите с най-висок лихвен процент.

За целта трябва да приоритизирате всички кредити, заеми и кредитни карти, които имате и да опишете лихвата по всеки един от тях. С най-висок приоритет трябва да бъде този, който е с най-голяма лихва. Изплащайте възможно най-голяма сума по дълга с най-висок лихвен процент, за да може да намалите неговата сума по-бързо. След като този заем е изплатен, фокусирайте се върху следващия с най-висока лихва.

4. Поставяйте си цели

Вероятно имате няколко цели, които парите ще ви помогнат да постигнете, така че подобряването на оперирането ви с тях на свой ред ще доведе до постигането на тези лични цели.

Когато си поставяте цели, имайте предвид, че искате те да бъдат измерими и постижими. Няма смисъл да се настройвате за провал с нереалистични цели, това само ще отслаби мотивацията ви в дългосрочен план. Разделете големите си цели на по-малки и по-лесно постижими, за да не се затруднявате излишно.

Нашите идеи:

Предизвикателството за спестяване на 1 лев. Това е предизвикателство за спестяване, при което спестявате все по-голяма сума с всеки изминал ден. Започвате да спестявате по 1 лев на първия ден, след това по 2 лева на втория ден и т.н. Когато следвате този план, до края на месеца ще сте спестили над 400 лв.

Намалете ненужните ежедневни разходи. Ако обикновено сте свикнали да си поръчвате готова храна, това са допълнителни пари, които харчите, когато можете да отделите 5 минути, за да си приготвите сами обяд. Да не говорим за това, че можете да си приготвите кафе у дома и да си го вземете в шише, вместо да похарчите повече пари за кафе навън.

Опитайте се да плащате ежедневните си разходи в брой. Преценете разходите си и определете разходните категории, за да видите дали сте в състояние да преминете към плащане само в брой, съветват от Euronet.

Плащанията с дебитни и кредитни карти е по-вероятно да ви изкушат да правите импулсивни покупки, докато парите в брой ще ви помогнат да се придържате към бюджета, защото не можете да харчите пари, с които не разполагате на момента.

Плащането с кредитни карти наистина предлага завидното удобство „да купиш сега и да платиш по-късно“, но хората трябва да внимават да следят внимателно разходите си с риск да натрупат големи дългове.

Какво можете да направите, за да избегнете това? Най-общо казано, носенето само на парите, които сте готови да платите за даден продукт, ще ви предпази от допълнително харчене и плащане за неща, които не са ви необходими.

Започнете с документиране на това какво и къде купувате и подредете разходите си в категории, за да оцените навиците си за харчене. Проследяването им ще ви позволи да добиете ясна представа къде трябва да направите промени.

И накрая, но в никакъв случай не на последно място – нужна е промяна на начина на мислене за парите. Промяната на начина, по който управлявате парите си, се състои в това да разберете от какво се нуждаете и какво искате. Поддържайте мотивацията си, като си водите дневник, четете вдъхновяващи книги по темата, потърсете ментор или дори гледайте мотивационни видеоклипове или слушайте подкастове.

Коментари

коментара