Мъж с отрицателен ковид тест почина след отказ за прием в болница

62-годишен мъж от гара Елин Пелин почина след отказ за прием в болница. За случая сигнализира съпругата му Илона Александрова.

Мъжът е бил с установена пневмония и отрицателен тест за COVID-19.

„На 10 септември мъжът ми се разболя, ходихме на снимка, оказа се, че има двустранна пневмония. Закарахме го в „Св. Анна“, откъдето беше върнат, тъй като е с отрицателен тест за COVID-19 и казаха да си го лекуваме вкъщи“, разказва жената пред БТВ.

Междувременно състоянието на пациента се влошава.

„Започнахме да се обаждаме на тел. 112, но екипите на Спешна помощ казваха, че няма къде да го закарат. Това се случи няколко пъти, докато при поредното идване беше настанен в Пета градска болница“, казва Илона.

Мъжът прекарва общо 26 дни в три отделения на лечебното заведение, след което е изписан за домашно лечение, защото по думите на съпругата му „няма клинична пътека, по която да го държат“. Състоянието му обаче продължава да се влошава и след пореден сигнал на тел. 112 той е откаран с линейка в търсене на болница, в която да бъде хоспитализиран повторно.

„Не ме допуснаха да се кача в линейката, за да отида с тях. По обяд започнах да търся в коя болница е настанен, открихме го в Александровска болница. Докторът там ми обясни, че от „Св. София“ са обещали да го приемат при тях, но дори самият той не знаеше кога ще дойдат да го вземат“, обяснява Илона Александрова.

В 22 ч. жената получава съобщение от съпруга си, че той все още се намира в Спешния център на Александровска болница. Час по-късно той е върнат с линейка пред дома си.

„Мъжът ми беше гол, трепереше, плачеше, молеше се за помощ. Лекарката се беше заключила в линейката, започнахме да дърпаме вратата да излезе. Тя беше извикала полиция, дойдоха четири патрулни коли“, разказваа още жената.

По-късно медицинското лице се съгласява да помогне на мъжа в дома му, обажда се, за да повика и втори екип, но в крайна сметка той издъхва.

„Искам справедливост. Всичко това се случи пред очите на едно 12-годишно дете. Няма да спра, докато не намеря справедливост и не видя наказани хора“, заявява опечалената съпруга.

По случая е образувано досъдебно производство, а от Асоциацията на спешните медици излязоха с позиция, като поднесоха съболезнования на семейството, но призоваха екипи на Спешна помощ да не бъдат обвинявани за смъртта на пациента.

„Виновни има, но не са спешните медици, които са обикаляли с близкия ви и са получавали откази от препълнените болници, в които не останаха белодробни отделения и масово се превръщаха в ковидарници“ пише във Фейсбук страницата на асоциацията.

А 12-годишната дъщеря на починалия мъж пише писмо до здравното министерство.

„Моля, кажете ми, господин министър, защо болницата го изгони, защо лекарите, които дойдоха с Бърза помощ, бяха зли? Защо нямаше добрина? На Коледа аз съм сираче. На всяка Коледа ще съм. И се моля мама да не се разболее“, пише момичето.