Перничани си искат РИОСВ-то, пред което преди месеци крещяха „Корупция“

Перничани не искат местната структура на РИОСВ – Перник да се влее в софийската. Поддръжници на двете еко сдружения „Дишай Перинк“ и „Спаси Преник“ се опасяват, че закривайки РИОСВ – Перник това ще намали контрола над териториите, които в момента са обслужвани от регионалната инспекция. 

А само допреди месеци, екозащитници протестираха пред вратата на местното РИОСВ, с плакати, на които пишеше „Корупция“….

Както ZaPernik.com пръв ви информира, излезе предложение до министъра на околната среда и водите за преминаване на РИОСВ – Перник към РИОСВ – София. Така, софийската инспекция вече ще се разпорежда с териториите Перник и Кюстендил, които към момента са обслужвани от РИОСВ – Перник. Целта е да бъде оптимизирана структурата и да се повиши ефикасността и ефективността при осъществявания контрол от експертите на РИОСВ.

Според председателят на сдружение „Дишай, Перник“ Ивайло Велинов, РИОСВ Перник трябва да остане за да реагира бързо, както досега. Експертите на екоинспекцията са през ден в ТЕЦ „Република“, влизат в „Стомана Индъстри“, пишат предписания за миризми и пушеци, изкараха цяла зима в пернишката топлоцентрала, обхождат поречието на Струма при всяко замърсяване“, припомня Велинов.  От сдружението са убедени, че ако екоинспекторите се преместят в София, те няма да могат да реагират така светкавично на честите сигнали за замърсяване на въздуха и водата в района.

„В нашето РИОСВ работят перничани и екологичните ни проблеми са общи. Градът ни е на челни позиции по замърсяване на въздуха и водите и не можем да останем без никакъв местен контрол“, категорични са от сдружението. Още повече, че според тях,  канонадата от инвестиционни предложения за горене на най-различни неща в Перник не секва.

Инициативният комитет „Спаси Перник“ също се обяви срещу закриването на РИОСВ. Перник е град с доказано много проблеми в опазването на околната среда и водите,затова екоинспекцията трябва да бъде запазена, посочват от организацията.

Становището им се споделя от кмета на общината Станислав Владимиров. Той заяви, че РИОСВ трябва да остане в Перник, защото градът има нужда от нея. В Перник има развита металургия, топлоелектрическа централа и други производства, които не бива да се контролират дистанционно, смята Владимиров. По думите му Перник е гореща екологична точка, с множество проблеми по опазване на околната среда и водите и затова екоинспекцията трябва да бъде ситуирана в града, както досега, предаде БТА.

От МОСВ обещават да се обособят изнесени работни места,извън седалището на РИОСВ, като ще се насочат експерти, които да осъществяват конкретни контролни правомощия. Ведомството посочва също, че е необходимо в спешен порядък да се осигури преструктурирането на РИОСВ-София, с оглед осигуряване на допълнителен експертен състав, който да осъществява по-ефективен и ефикасен контрол. Набелязаните промени ще доведат до по-бързо намаляване на случаите на създаване на опасност за околната среда, уверяват от МОСВ.

РИОСВ – Перник започва дейността си през ноември 1976 г. като Районна инспекция за опазване на природната среда. През 1997г. екоинспекцията в Перник става отдел към РИОСВ – София, но работи на територията на Перник. От 2003 г. до 2007г. отделът в Перник е закрит,а служителите му са пренасочени на работа в столицата. Контролният орган възстановява дейността си в миньорския град от август 2007г. Сега РИОСВ – Перник контролира територия с обща площ 5476,30 кв.км и население 312 366 жители.