Взимат мерки срещу коклюш в Перник

Временни противоепидемични мерки срещу разпространение на коклюш се въведоха в Перник и страната, съобщават от РЗИ Перник. Мерките са в сила от 9-ти май до 31-ви юни.

В рамките на този срок ще бъдат извършвани имунизации по желание срещу коклюш на бременни жени. Имунизацията е безплатна и препоръчителна.

От РЗИ съветват при регистриране на случай на коклюш в детски градини и училища да се засилят мерките по проветряване на помещенията, дезинфекция и почистване. Обръща се внимание и на достатъчно консумативи, сапун и дезинфектанти за децата и персонала.

Необходимо е да се следи за симптоми на болестта , включващи наличие на хрема, кашлица, обрив и други, като детето/ученикът с проявени симптоми не се допуска в или се отстранява от детския/ученическия колектив. Посещение е възможно след предоставяне на медицински документ от лекар, че детето, съответно ученикът не е заразно болен.

Можете да прочетете заповедта ТУК

Първият случай на коклюш в Перник бе от 18 април. Оттогава броят на заразените деца започна да нараства. От вчера са регистрирани и два нови случая на деца болни от коклюш в Перник.