Закриват РИОСВ – Перник

Предложение за закриване на РИОСВ – Перник или по-скоро сливането му с РИОСВ – София предлага в Доклад заместник министъра на околната среда и водите Красимир Живков. Докладът относно: изменение на Правилника за устройството и дейността на регионалните инспекции по околната среда и водите е адресиран до министъра на околната среда и водите Емил Димитров. 

В него се прелага пернишкото РИОСВ да се влее в РИОСВ – София, а районите Перник и Кюстендил да преминат също под контрола на РИОСВ-София. Мотивите са, че по този начин ще се оптимизира и подобри дейността и ефективността на РИОСВ, като и ще се прави по-строг контрол над определените територии и предприятията и заводите върху тях.

В Доклада също се казва, че сливането няма да се отрази на числеността на персонала.

„Осъществяването на посочения резултат ще се реализира чрез обособяване на изнесени работни места, извън седалището на РИОСВ. По този начин, чрез обособяването на изнесени работни места, ще се насочат експерти, които да осъществяват конкретни контролни
правомощия в рамките на определена част от териториалния обхват на РИОСВ. Чрез
изнесените работни места ще се постигне баланс в реализацията на правомощията на
директора на РИОСВ в различните общини, като за постигане на този резултат няма да е необходима промяна на общата численост на персонала, а ще се повиши ефективността на наличния административен капацитет“,се казва в предложения Доклад.

Териториалният обхват на РИОСВ – София ще обхваща освен територията на Софийска област и област София-град и общините от територията на област Перник и Кюстендил. Седалището на Регионалната инспекция по околна среда и води се запазва в гр. София. По този начин се извършва и промяна в броя на регионалните инспекции по околна реда и води на територията на страна от 16 на 15, се казва в Доклада.

С предлаганата промяна броят на регионалните инспекции по околна среда и
води ще бъде 15, като РИОСВ – Перник се влива в РИОСВ – София и РИОСВ – София,
с административен център – гр. София ще бъде с териториален обхват включващ: област с административен център София област с териториалния обхват на общините: Антон, Ботевград, Божурище, Горна Малина, Годеч, Долна баня, Драгоман, Елин Пелин, Етрополе, Ихтиман, Копривщица, Златица, Костенец, Костинброд, Мирково, Пирдоп, Правец, Самоков, Своге, Сливница, Чавдар и Челопеч, област с административен център – София град и териториалния обхват на Столична община, област с административен център – гр. Перник, с териториалния обхват на общините: Перник, Брезник, Трън, Ковачевци, Земен, Радомир; област с териториален център – гр. Кюстендил, с териториалния обхват на общините: Кюстендил, Трекляно, Невестино, Бобов дол, Сапарева баня, Дупница, Бобошево.

Целият Доклад можете да прочетете ТУК

Коментари

коментара