Перник домакин на 44-та Конвенция на ФЕКГ – над 100 делегати от 15 държави идват да празнуват с перничани

Перник е домакин тази година на 44-годишната Конвенция на европейските карнавални градове. Кандидатурата на Перник бе одобрена единодушно от участватите 80 делегати от 15 страни по време нап редишната Конвенция, коуято се проведе в Лесковац, Сърбия. 

Това е второто домакинство на Перник, като предишната Конвенция се състоя през 2004 година. Тази година се очакват около 100 делегати то над 15 държави да пристигнат в града ни за събитието.

От Община Перник са решени не само делегатите, но и самите перничани да станат част от Конвенцията, като около нея ще се организират и съпътстващи събития.

Първото от тях е на 12-ти май на Клепостта Кракра – „Смейна неделя“ , за което писахме. Тракийски мистерии, стрелба с лък, гладиаторски битки и нестинарски танци – повече  за Семейната неделя можете да прочетете  ТУК. Входът е безплатен за всички.

На следващият ден 13-ти май е официалното откриване на Конвенцията на ФЕКГ. То ще започне с парад на флаговете на държавите, участващи в събитието. Заместник кметът на Перник Стефан Кръстев обеща пред Канал Струма празнично, зрелищно и мащабно дефиле, стига времето да е хубаво и да не се наложи разместване в програмата. Ще има и празнична програма на площада.