Баби от 16 читалища в Пернишко подгряха коледната трапеза с вкусни гозби и греяна ракия

коледна изложба
16 читалища от област Перник се включиха в 13-та кулинарна коледна изложба. В експозицията бяха изложени традиционни ястия, характерни за християнските празници. Масите бяха отрупани с вити баници, погачи, вариво, сърми, качамак, ошав, разбира се, че не липсваше и греяна ракия.
Вкусната експозиция беше открита от кмета на Община Перник Вяра Церовска.
„Тази изложба е среща на фамилията и приятелите с традиционната българска гозба. Запазили сме от години този хубав обичай и се предава от поколение на поколение. Тези традиционни срещи, които организират читалищата, показват българския дух и българската традиция и най-силното вярата в доброто. Честит празник, за мен е чест да бъда на това прекрасно тържество, каза кметът Вяра Церовска и връчи специални грамоти от името на министъра на туризма Николина Ангелкова на самодейците, които участваха в национално изложение в столицата.
Вкусните ястия на участниците бяха оценявани от специално жури, чиито председател е Цветана Манова, а членове са Венцислава Крумова- директор на Регионален исторически музей и Милчо Георгиев –етнохоролог.
На кулинарната изложба присъстваха още зам.-кметът Севделина Ковачева и кметът на кв. „Изток“ Емил Костадинов, областният управител Ирена Соколова и Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп. Всички гости бяха поздравени с изпълненията на талантливи момичета и момчета, под ръководството на Виктор Томанов.

Коментари

коментара