Пускат затвор без решетки на 50 километра от Перник

Нов затвор, и то без решетки, вече е факт. Той се намира в покрайнините на дупнишкото с. Самораново, на 50 километра от Перник и ще приюти 400 лишени от свобода от септември. Те ще се намират в изключително добри битови и материални условия. Това е първият затвор, построен у нас от над 60 г. Изграждането му, което е с помощта на Норвежкия финансов механизъм, се смята за голям успех. Причината е, че страната ни е била осъждана за лошите условия в местата за лишаване от свобода.

“Случва се нещо голямо за цялата пенитенциарна система. Преди година и четири месеца, когато направихме първа копка, тогавашният министър на правосъдието Крум Зарков каза: “Усещам, че се случва нещо голямо”. Да, наистина се случва нещо голямо. Приех проекта като лична кауза”, обяви служебният министър на правосъдието Мария Павлова при откриването на новия пилотен затвор. В него има място за 400 лишени от свобода и учебен център.

Между 100 и 150 души ще е надзорно-охранителният състав, който ще работи в Самораново. Проектът е по Програма “Правосъдие” на Норвежкия финансов механизъм 2014-2021 и е на стойност 35 млн. лв. На площ от 150 дка са ремонтирани и построени 10 сгради.

Спалните помещения за 400-те затворници са с по две легла, има училище, социален център, фитнес, библиотека, медицински център, административна сграда, цехове за работа. Никъде няма решетки на прозорците, но пък има модерна система за охрана.

Предвидени са и преходни отделения, в които затворниците ще се грижат сами за себе си, преди да излязат на свобода. Освен това в комплекса е изграден учебен център за 100 служители на ГД “Изпълнение на наказанията”.