ПГИ с пореден УСПЕХ: Младите IT специалисти от Перник с трима Лауреати, златни и бронзови медали и множество призови места!

Младите IT специалисти от Професионална гимназия по икономика – гр. Перник постигнаха исторически успех и показаха отлични резултати на финалния кръг на Националната олимпиада по Информационни технологии, която се проведе от 26 до 28 април 2024 г. в гр. Бургас.

Тази година от училището се класираха 7 ученици за този последен кръг. Представителите на ПГИ – Перник донесоха на своето училище и град Перник три лауреатски звания, първо, трето и четвърто място в категориите, златни и бронзови медали и множество призови места и отлични оценки. Петима ученици се класираха в Топ10 на България в комплексното индивидуално класиране (защита на проект + тест) във възрастовите групи 8-10 и 11-12 клас. Най-високото звание „Лауреат“ на Националната олимпиада по ИТ заслужиха: Драгомир Попов, Калин Симеонов и Мария Малчева.

За Драгомир Попов това е пето класиране до финалния кръг на Националната олимпиада по Информационни технологии. Освен че му бе присъдено званието „Лауреат“, дванадесетокласникът от специалност „Икономическа информатика“ се класира на 6-то място в главното индивидуално класиране. Заедно с Калин Симеонов представиха своя проект „MasterMotion“ в категория „Съвременни системи за визуална информация; и спечелиха заслужено първото място и златните медали в своята категория.

Калин Симеонов
Калин Симеонов е също дванадесетокласник в специалност „Икономическа информатика“ в ПГ по икономика – гр. Перник. За него това е четвърто участие в националния кръг на олимпиадата по Информационни технологии в годините. Тази година, освен званието „Лауреат“ и първото място в категорията, той се нареди също на 6-то място в главното индивидуално класиране.

Драгомир Попов и Калин Симеонов са многократни носители на медали и първи места от предишните олимпиади по ИТ. Калин се класира за четвърта година на финалния кръг на НОИТ, като най-големият му успех е първото място в категория „Мултимедийни приложения“ през 2022 г. Драгомир Попов е всяка година неизменен участник в последния етап на НОИТ. През последните години той е два пъти сребърен медалист в главното индивидуално класиране (2020 и 2022 г.), два пъти печели първо място (2020 и 2022 г.) и един път трето (2021 г.) в своята категория.

Мария Малчева

Третият Лаурет от националния кръг на олимпиадата по Информационни технологии е единадесетокласничката Мария Малчева – специалност „Икономическа информатика“. Тя е с най-добър краен общ резултат сред момичетата в България в състезателната група 11-12 клас. Заедно с Александра Младенова представиха проекта „Зовът на кукера: Детето на пророчеството“ в Съвременни системи за визуална информация. Момичета напълно заслужено спечелиха третото място и бронзовите медали в тази категория.

Със заслужено завоюваните отлични оценки 6,00 на НОИТ тримата Лауреати от отбора на ПГИ – Перник получават правото да учат най-желаната специалност „Софтуерно инженерство“ в Софийския университет, като по този начин ще доразвият придобитите знания и умения в Професионална гимназия по икономика – гр. Перник!

Александра Младенова

Александра Младенова се класира за втори път на националния кръг на НОИТ.Освен спечеления бронзов медал, тя е с финална оценка Отличен 5,75 в главното индивидуално класиране. Проектът на Александра и Мария, с който завоюваха третото място, представлява 3D игра за кукерските обичаи с 3D възстановка на площада в Перник.

Освен лауреатските звания учениците завоюваха и много призови места.

Калоян Костадинов

За Калоян Костадинов това бе второ участие на такъв форум, като заедно с Ивайло Здравков станаха четвърти в категория Софтуерни приложения. Крайната оценка и на двамата в общото класиране е Отличен 5,75. Калоян е десетокласник в специалност „Икономическа информатика“ в ПГИ – Перник. Преди 5 месеца той завоюва второто място на Националното състезание по ИТ „Джон Атанасов“ с проекта TikFluence.

Ивайло Здравков

Ивайло Здравков е дебютант в отбора на ПГ по икономика. Приложението NutriFit, което създадоха Ивайло и Калоян, представлява интерактивен проект, който използва мощта на изкуствения интелект за избиране на подходящ хранителен режим, с цел активно съдействие за поддържането на оптималното тегло и здравословно състояние.

Веселин Григоров

Друг успех за представителите на ПГИ е осмото място в категория Съвременни системи за визуална информация за единадесетокласника от специалност „Икономическа информатика“ Веселин Григоров. Неговият проект представлява 3D игра и пресъздаване на събитията на битката при Одрин. Миналата година Веселин зае пето място в главното индивидуално класиране.

Научен ръководител на учениците е г-н Людмил Велинов – старши учител по приложна информатика и техника в Професионална гимназия по икономика – Перник.

Общият брой на класираните ученици от ПГИ – гр. Перник за Националния кръг на олимпиадата по ИТ и Националното състезание „Джон Атанасов“ от 2013 г. до настоящия момент е 93 ученици. Тези класирания до финалния етап на олимпиадата по ИТ и Националното състезание „Джон Атанасов“ са донесли на Професионална гимназия по икономика – гр. Перник: Девет Лауреати, 8 първи места, 1 златен медал, 3 втори места, 3 сребърни медала, 4 трети места, 10 четвърти места, 5 пети места, 48 отлични оценки от НОИТ и т.н.

Да благодарим на момчетата и момичетата за поредния успех, който донесоха на ПГИ и град Перник и да им пожелаем продължаване на традициите и през следващата година!