Перничани ще гласуват за ГЕРБ на предстоящите парламентарни избори, сочи анкета

Перничани се очаква да гласуват основно за ГЕРБ на предстоящите парламентарни избори, сочи проучване на „За Перник“.

Нашият многомандатен район е от четири мандата. Това означава, че перничани ще изпратят четири народни представители в парламента.

Според анкета на „За Перник“ очаква се ГЕРБ-СДС да запазят две от квотите. Това са водачът на листата – Георг Георгиев и събралата най-много преференции Христина Георгиева. Това може да се случи отново ако партията на Бойко Борисов продъжлава да изкарва около 15000 гласа на предстоящите избори в Пернишко. Именно затова Борисов идва в града ни на 13 май, за да е сигурен, че изборите ще минат по план. Драмата в ГЕРБ е отсъствието на Емил Костадинов – областен координатор от предстоящите избори. Той бойкотира листата, защото не може да събере достатъчно преференции, за да стане народен представител, смятат от местната централа на ГЕРБ.

Третият мандат, най-вероятно ще отиде отново във „Възраждане„. Въпреки, че местната структура е разбита, партията излъчва непознат парашутист за водач на листата си в Перник, има хора, които гласуват за скритата патерица на ГЕРБ в парламента.

Четвъртият депутат най-вероятно ще отиде в ППДБ, въпреки скандалите около тях. Ако това отново е близкия до пуделите с пачки Бойко Рашков, мандата може да отиде и в малки партии, ако такива влязат в Народното събрание.

От малките партии, БСП, Ваня Григорова, ИТН и Меч имат горе-долу равни привърженици, въпросът е колко от тях ще отидат до урните, но е малко вероятно да имат депутат от Перник, освен ако повече от една малка формация не влезе в Народното събрание. Ако парламентът пробият например три малки формации, картината става коренно различна, но затова е рано още да се прогнозира.

Това сочат проучванията към 29 април 2024 година в Перник. До изборите има доста време, така, че следим обстановката. Следете ни и вие!

В същото време агенция Екзакта излиза с национално проучване:

Към днешна дата за ГЕРБ-СДС биха дали вота си 25,9% от гласуващите, а за ПП-ДБ – 16,4 на сто.

ДПС има подкрепата на 14% от гласуващите, „Възраждане“ – 13,8 на сто.

9,6% от анкетираните декларират, че ще гласуват за БСП, а 5,2% – за ИТН.

За други партии биха гласували 7,7%, на „Не подкрепям никого“ ще заложат 7,4%.