Електрически автобус ще се движи между Перник и Брезник

Амбициозни цели за градската мобилност в Перник и Брезник ще се реализират чрез съвместен проект между двете Общини, съобщава Zapadno.com.

Партньорството на Община Брезник с Община Перник с проект по процедурата „Екологосъобразна мобилност“ по Плана за възстановяване и устойчивост беше одобрено от Общински съвет-Брезник през лятото на 2023 година. Проектът бе сред одобрените за финансиране.

Общата цел на проекта между е развитие на устойчива градска мобилност в Перник и Брезник от област Перник, чрез изпълнението на ключови цели и мерки, заложени в интегрираните планове за развитие и в плановете за устойчива градска мобилност на общините-партньори, интегрирани в Интегрирана териториална стратегия за развитие на Югозападен регион.

Над 126 милиона лева ще се инвестират в градски транспорт с нулеви емисии, зарядни станции и инфраструктура за безопасна градска мобилност. Те ще бъдат насочени към Общините Айтос, Асеновград, Велинград, Враца, Габрово, град Добрич, Казанлък, Ловеч, Пазарджик, Перник, Петрич, Самоков, Сливен, Хасково и Шумен, с които Министерство на регионалното развитие и благоустройството подписа договори за финансиране на проекти, за екологосъобразна мобилност, поясниха вчера от ресорното ведомство.

В проекта между Общините Перник и Брезник е заложена доставка на 5 броя електрически нископодови автобуси и зарядни станции за обслужване на градски линии в град Перник, както и доставка на 1 брой електрически автобус и зарядна станция за обслужване на междуградска линия Перник – Брезник. Предвижда се повишаване на безопасността на движение на най-уязвимите участници в движението – пешеходци в град Брезник чрез изпълнение на дейности за осветяване на пешеходни пътеки. Освен това ще се изпълнят мерки за успокояване на движението на входовете на град Брезник и разработване на Генерален план за органиация на движението за Брезник.

Проектът трябва да се реализира до 19 април 2026 година, а общата стойност е 8 043 927 лева и 19 стотинки.

Източник: zapadno.com