Перничанин изработи дизайна на голямата награда на Международния фестивал на късометражното кино – ето кои филми спечелиха!

Голямата награда на Международния фестивал на късометражното кино ще бъде вече с изцяло нов дизайн, изработен от почетния гражданин на Перник – скулпторът проф. Емил Попов и излята в AQ „Електрик“. Дизайнът и изработката са дарение от твореца и директорът на предприятието Емил Николов за фондация „Култура Перник“, която е един от организаторите на „IN THE PALACE“.

„Изключително сме благодарни на проф. Попов и господин Николов за това, че създадоха нещо неповторимо. От тази година фестивалът ни вече е наистина пернишки, след като и наградата му е изработен тук“, каза председателят на Фондация „Култура Перник“ Цанко Василев.

Филмите, които ще получат наградата бяха определени от авторитетно международно жури. Победител в категорията за най-добър експериментален филм е „Уважаеми пътници“ на Мадли Ляане. За най-добър документален студентски филм бе определен „Близък непознат“ на Сара Фюрер и Фабиан Лютолф, а наградата за най-добър студентски анимационен и студентски игрален филм грабнаха „Метростанция ,,Общината” на Кристиан Кауфман и „Зазоряване“ на Ана Яргес. В категориите за най-добър документален, анимационен и игрален филм победители са „Черен вагон“ на Адилет Каржоев, „Кучешки апартамент“ на Прийт Тендер, „Съседът на Лу“ от Ектор Албукер. За най-добър български филм пък бе избран „Да погребеш дракон“ на Мартин Марков

Фестивалът се организира от Фондация “Международен фестивал за късометражно кино IN THE PALACE” и Фондация “Култура Перник” и е подкрепен от ИА „Национален филмов център“, Национален фонд „Култура“ и подпрограма МЕДИА на програма „Творческа Европа“ на Европейската комисия.

Коментари

коментара