Разпитаха свидетели пред съда по делото за водната криза в Перник

Започна делото срещу бившия министър на околната среда и водите Нено Димов заради водната криза в Перник. Днес по процеса са предвидени разпити на свидетели, след като преди няколко месеца Специализираният съд успя да разгледа делото само на разпоредително заседание.

Заедно с Димов пред съда застава и временно изпълняващият длъжността кмет на Перник по онова време Севделина Ковачева.

Специализираната прокуратура внесе в съда обвинителния акт по делото в края на юли миналата година. Нено Димов и Севделина Ковачева са обвинени за умишлена безстопанственост. Обвинението твърди, че Димов е дал приоритет за ползването на вода за промишлени нужди, въпреки че е знаел, че водата в язовир „Студена“ намалява.

Изпълняващият длъжността кмет на Перник по време на водната криза е обвинена за това, че не е положила изискуемата от закона грижа за своевременно въвеждане на режим на водоподаване в община Перник. В кметството е била налична информация, че водният ресурс на яз. „Студена“ е силно занижен.

През април 2020 г. Нено Димов излезе от ареста, той беше задържан на 9 януари същата година.

По случая са разпитани 156 свидетели и е изготвена деветорна техническа експертиза. Събрани са над 40 000 страници доказателства.

Заради водната криза в Перник, започнала в края на 2019 г., на ръководителя на ВиК-Перник също беше повдигнато обвинение, но материалите по него бяха отделени и изпратени по компетентност на Окръжната прокуратура в Перник.

„Разбирам написаното в обвинителния акт, но не разбирам същността на обвинението“, каза Димов. Той отказа да дава обяснения пред съда.

Спелеологът Атанас Русев, който e ръководил екип със задача да възстанови водоподаването към язовира от други водоизточници, заяви, че се е срещал с ръководството на община Перник. Той бе разпитан като свидетел.

Групата на Русев предложила на кмета на Перник проект за захранване на язовира от алтернативен източник. Кметът ги уверил, че ще има незабавни действия, но това така и не се случило. Водата в язовира стремглаво падаше, а ние предупредихме, че мъртвият обем ще бъде достигнат само за няколко месеца, каза Русев. Той успял да се свърже и с областния управител. Последвала и среща в МРРБ, на която редица експерти дали положителна оценка на предложението на Русев. С течение на времето язовирът паднал под мъртвия си обем. После Русев имал разговори и с премиера Борисов.

„От наша гледна точка всички държавни институции или не правеха нищо или нехаеха за проблема и сякаш целенасочено искаха тази криза да се задълбочи. Вероятно основната цел е била компрометиране на правителството тогава“, каза Русев, според когото бедственото положение с язовира е било обявено твърде късно. Именно това блокираше всички законови действия по възстановяването на водния обем на язовира, посочи той.

Екипът на Русев установил, че има отклонение, през което се подава вода към Радомир. Освен това в една от помпените станции нямало и измервателни уреди.

Делото продължава 16 септември с разпит на още свидетели, предаде БТА

Коментари

коментара