Христо Ковачки се срещна със сина на Буш, ще въвеждат невероятни и изключително иновативни технологии в енергетиката

Христо Ковачки и Нийл Буш се срещнаха
Христо Ковачки и Нийл Буш се срещнаха

Енергийният консултант Христо Ковачки и Нийл Буш подготвят съвместен проект за иновации в българската енергетика. Двамата са се срещнали в София в продължение на зараждащото се партньорство, обявено публично в средата на миналата година.

Горд съм, че имам невероятната възможност да работя лично с г-н Нийл Буш и неговите съветници, които ръководят глобалните усилия за намаляване на въглеродните емисии. Ако нашите генерални планове се осъществят, ние ще въведем невероятни и изключително иновативни технологии в енергетиката на нашата малка балканска страна„, каза Христо Ковачки.

Двамата са обсъдили партньорство при реализирането на инвестиционни проекти за внедряване на иновативни методи за извличане на стойност от въглищата в българските енергийни предприятия. Коментирани са и вариантите за доставка на американско оборудване.

Нийл Буш в партньорство с няколко технологични компании, сред които американските PANGEA и JET-EU, заедно с Христо Ковачки обсъждат стартиране на пилотен проект за декарбонизация чрез улавяне на въглеродни емисии с помощта на амоняк в български електроцентрали.

Българският енергиен консултант Ковачки обясни, че при използване на технологията се генерира продукт с добавена стойност под формата на тор, който е подходящ за използване в селското стопанство и съответно, може да формира нов продукт за доставки за друга индустрия.

Нийл Буш е син на 41-вия американски президент Джордж Хърбърт Уокър Буш, и си партнира с американските PANGEA и Interlink Capital Strategies, които имат опит в значителен брой проекти. Ако те бъдат реализирани в България, ще гарантират безпроблемното изпълнение на целия процес на декарбонизация на енергетиката.

Нийл Буш е основател и председател на Фондация „Джордж Х. У. Буш“ и е известен със своята обширна филантропска и благотворителна дейност по целия свят. От години основната му дейност е в ролята на консултант и инвеститор именно в иновативни технологии в областта на енергетиката.