Какво се случва с тялото ни, след като откажем цигарите

Тютюнопушенето е един от най-сериозните рискови фактори в немалко сериозни болестни състояния. Спирането обаче може да бъде трудно.

Голяма част от пушачите смятат, че дори и да спрат, подобренията ще настъпят след твърде дълго време. Уви, това не е така.

Подобряване се случва изключително бързо в някои аспекти. Дори час след последния прием се наблюдават промени.

Ето какво се случва във времето.

1 час – Сърдечната честота се забавя и достига нормални стойности. С нея намалява и кръвното налягане и циркулацията на кръвта се подобрява.

12 часа – В цигарения дим се намират много токсини, например въглероден оксид.

Въглеродният оксид е изключително токсичен и в големи количества води до смърт. Той блокира молекулата на хемоглобина и не позволява свързването ѝ с кислород. Това може да доведе до смърт.

Само 12 часа след последната цигара, организмът се изчиства от вредния въглероден оксид, което подобрява кислородната концентрация в тялото.

24 часа – Ден по-късно спада вероятността от развитие на инфаркт на миокарда.

Чрез понижаване на добрия холестерол, тютюнопушенето увеличава риска от развитие на коронарна болест. Тя, в комбинация с повишеното кръвно налягане и повишената съсирваемост на кръвта, значително увеличава риска от запушване на важен кръвоносен съд.

24 часа са достатъчни за нормализиране на кръвното налягане, подобряване на количеството кислород в организма и намаляване на риска.

2 дена – Пушенето уврежда нервните окончания, свързани с обонянието и вкуса.

Дори два дена по-късно, човек може да усети усилени вкусови и обонятелни усещания, вследствие на възстановяването на нервните окончания.

3 дена – Нивата на никотина вече са намалени, но не изчезнали.

Около ден три, хората спиращи цигарите започват да проявяват симптоми на абстиненция – главоболие, раздразнителност, липса на добро настроение и силен тютюнев глад.

1 месец – Белият дроб вече е започнал подобряването си.

Увеличава се дихателният капацитет на белите дробове, което е съпроводено с намален задух и кашлица.

Подобряват се физическите възможности на човека.

До 3 месеца – Кръвообращението продължава да се подобрява.

 

Коментари

коментара