Планът на „спасителят“ Русев върви към скъп провал

Много думи и малко резултати. Това е изводът от големия План на „спасителят“ на Перник – пещерняка Атанас Русев. По думите на Русев, който поиска от правителството 340 000лв., след реализацията на неговия План, от пещерите край Перник ще потече дебит от 700 литра в секунда. Това обаче няма изгледи да се случи.

Към момента от „Попов извор“ потекоха едва 40 литра в секунда, а специалисти все още измерват и изчисляват дали този дебит ще се запази и колко реално вода излиза от пещерата. Всъщност, за да бъдем напълно коректни, от заявените 340 000лв. , които Русев поиска от правителството, до момента са му платени около 30 000лв. Но и те стоят под въпрос доколко са оправдани.

Планът Русев е пълен с хонорари и командировъчни. 

Всъщност ZaPernik.com разбра, че така анонсирания План за спасение на Русев имал „авторско право“, което автоматично забранява да бъде разпространяван или използван без съгласието на автора.

Какво всъщност се е случило в „Попов извор“?

Първият ден пожарникари, под ръководството на Атанас Русев са изпомпвали водата в предверието на пещерата. Поставен е датчик, а на следващия ден, след изпомпването предверието се е напълнило отново с вода. Екипите започнали да изпомпват водата от рано сутринта, а следобяда влезли в пещерата. Поставили датчици да анализират данните за колко време и какво количество вода може да бъде осигурено. След изпомпване на водата, помпите на пожарникарите успели да изпомпат 40 литра в секунда. Което е далеч под обещаните от Атанас Русев. А в момента дори на воден режим жителите на Перник ползват 300 литра в секунда.

В своя публикация вестник „Труд“ пише още по темата:

„Така изниква въпросът до колко са оправдани държавните средства, дадени с благословията на МРРБ, за реализиране на неуспешния до този момент план за добив на вода от пещерите. Защото още при неговото обявяване от Русев голяма част от експертите по води у нас предупредиха, че идеята е нелепа и няма да доведе до нищо.

Други заподозряха, че Русев и екипът му се опитват да изкарат над 300 000 лева на гърба на бедстващите хора в областта.

„Специалистът“

Планът бе подкрепен само от „зелените“, от които Атанас Русев е част. С помощта на партийните „еколози“ Русев държа година концесията на плаж „Корал“. Тогава той превърна дюните в нелегален къмпинг от каравани, палатки и скъпи джипове и кемпери. На обикновените посетители продаваше вода и ток, а неговите съмишленици „природозащитници“ изкарваха там цяло лято безплатно.

Няколко НПО обявиха, че стратегията на „експерта“ Русев е в противоречие с българското и европейското екологично законодателство. Причината е, че пещерите, от които ще се отклонява водата, се намират в защитени зони и територии и в тях има десетки застрашени видове.

Всяка дейност, която влияе негативно на тяхното състояние, трябва да мине съответните екологични оценки.Отделно карстовите извори захранват реките в Природен парк „Витоша“ и отклоняване на вода от тях може да доведе до намаляване на дебита им.

Вече има внесен сигнал до Инспектората на Министерския съвет с искане за проверка как точно се реализира плана на Атанас Русев и не нарушава ли редица закони“.

Коментари

коментара