Две сестри напуснаха големия град и създадоха Дом за възрастни хора в град Трън

Две сестри зарязват големия град – София и се местят в китния трънски край с чист въздух и природа. Тук те създават Дом. Но не за себе си, а за възрасните хора. Снежана и Росица са съдържателки на Дома за възрастни хора „Росне“ в град Трън. В новия и уютен дом, в приятелска среда, обгрижвани, възрастните хора доживяват с достойнство последните дни от живота си. ZaPernik.com попита Снежина Илиева, за да ни разкаже за дейността си и условията в дома. 

Госпожо Илиева, разкажете ни нещо за себе си?

Здравейте! Казвам се Снежана Илиева и със сестра ми Росица Митрева имаме дом за възрастни хора в град Трън на име “Росне”. Не сме местни, от София сме, но една от нас винаги е в дома.

Как решихте да отворите дом за възрастни хора в град Трън?

В България има страшно много самотни и неспособни да се грижат за себе си възрастни хора, които се нуждаят от именно такава институция, приютяваща ги и създаваща среда близка до домашната. Ние искахме да създадем дом, в който нашите баби и дядовци да намерят своя среда, да бъдат обгрижвани и да се чувстват добре.

А относно защо избрахме Трън като място за развитие на бизнеса си, защото не успяхме да намерим друга подходяща сграда, която да е близо до София и затова избрахме подходяща в Трън. Добрата страна на нещата е, че въздухът в Трън е кристално чист.

 Разкажете ни повече за Дома: какви са условията в него, колко възрастни хора го обитават към момента, какъв е капацитетът му?

Дом “Росне” е реновиран от община Трън. Изградено е местно парно на пелети. Условията са много добри! Обслужващият ни персонал е обучен да се справя с работата и продължаваме да надграждаме техните умения в работата с възрастните хора. Топлината, чистотата и уютът са неразделна част от нашето ежедневие! Капцитетът на дома е малък – 25 човека, като до момента домуващите са 19.

Какви са услугите, които предлагате и какви са цените?

Услугите се състоят в грижа за възрастни хора и хора с физически увреждания. Грижите се изразяват в предоставяне на легло; спално бельо; храна (4 пъти на ден), обгрижване – 24 часа; помощ при къпане, хранене, придвижване; осигуряваме им помощ при социално общуване, организиране на игри с шах, табла, карти; осигуряване на книги за четене от местната библиотека, чествания на празници и рожденни дни; медицинско обслужване; лабораторини изследвания. Изброените услуги се стараем да се изпълняват качествено за максималния комфорт на домуващите. Цените варират от 600лв до 800лв, в зависимост от здравословното състояние.

Известно е, че Трънския край е най-голямата по площ община, но с най-малко на брой население. Има ли много самотни хора, които се нуждаят от по-специални грижи?

Имаме баби и дядовци от най-различни краища на страната, като най-много са от София. Наистина, населението в Трън е малко с тенденция за намаляване.

Според вас какви са ползите от това възрастните самотни хора да живеят в Дом?

Най-важната полза е една – запазване на човешкия облик и достойнство. В такъв дом те се чувстват защитени, в своя среда и обгрижени.

Пред какви проблеми за решаване се сблъсквате обикновено?

Пред сериозни проблеми не сме изправени, но върху нас рефлектират проблемите на самата община – отдалеченост, скъпи лекарства и хранителни продукти, липса на специфични стоки и други.

Въпреки, че старческите домове са много разпространени в чужбина и се приемат за нещо нормално и позитивно в живота на възрастните хора, тук в България като че ли сме малко скептични и резервирани по отношение на тази услуга. Дори подсъзнателно много хора се чувстват изоставени от децата и роднините си, ако ги оставят в дом, на грижата на чужди хора? Това предразсъдък и предубеденост ли е? Какво ви е мнанието?

Всички възрастни страдат в началото докато свикнат с обстановката, но след това се отпускат и започва да им харесва самият дом. Разбира се, всичко зависи от манталитета на човек.

Разкажете ни малко за персонала, който се грижи за хората от Дома.

Обслужващият ни персонал се състои от управител, чистачи, санитари и общ работник, като използваме и услугите на медицинска сестра, личен лекар и специалисти.

Ако някой реши да се възползва от услугите на дома, какво трябва да направи като процедура? Какви са изискванията и документите, които трябва да подаде, за да бъде настанен?

Изискванията са следните: Удостоверение от личния лекар, че човекът не е в контакт със заразно болни хора, какви заболявания има и какви медикаменти приема; Удостверение, че е психически здрав/а; Рецептурна книжка(ако има такава) и здравна книжка; Телкови решения, епикризи и всякакви документи, които да описват здравословното състояние.

 

Коментари

коментара