Ще направят ли почетен гражданин на Перник един агент на Държавна сигурност?

Както „За Перник“ пише последните дни, в град Перник се готви голяма подготовка по връчването на наградата „Почетен гражданин на Перник“, която по инициатива на областния управител Ирена Соколова и поддръжници възнамевярат да я дадат на патриарх Неофит. Седмица преди изборите, пернишките политици, струва ни се в желанието си да блеснат предизборно са решили да направят този, според нас ПР ход, защото Неофит нито е перничанин, нито е направил нещо значимо за града ни. 

Идеята се подкрепя от общински съветници от всички партии, но в интернет среща присмех и възмущение едновременно. В понеделник предстои общинския съвет да гласува решението си.

Но… как ще гласуват общинските съветници от десните партии? Ще направят ли агентът на Държавна сигурност – Шесто управление Неофит почетен гражданин на Перник?

Ако общинските съветници на град Перник искат да направят патриах за почетен гражданин – добре, но агент на Шесто управление на Държавна сигурност по линия на „идеологическата диверсия” ли е тяхната фигура?

Симеон Николов Димитров (патриарх Неофит) на 38-мата си годишнина е привлечен към Държавна сигурност. Той е агент Симеонов. Участва в Шесто управление на ДС за борба с идеологическата диверсия.

Демонстрира безпределна вярност и любов към Съветския съюз, съветския народ, към работата и линията, която провежда Руската православна църква. Архимандрит Неофит е интелигентен, с много добра обща и богословска подготовка. очертава се като перспективен духовник„, Шесто управление на ДС, октомври 1983 г.

Като ученик Неофит одобрявал практиката на епископ Тихон, който почти всеки религиозен празник подстригвал ученици за иподякони, насилвайки ги да се заклеват пред олтара, че непременно ще приемат духовен сан. В документ на Държавна сигурност, разсекретен е посочено дословно:

„Имало случаи, когато ректорът и някои преподаватели излизали от храма лицемерно усмихнати след заклетите „нови иподякони„, а последните се тресели от плач след станалото. Децата били изцяло объркани, защото наставниците им „внушавали, че „бог поруган не бива„. Всяка неизпълнена пред него клетва, била смъртен грях. В подобни моменти Симеон както е истинското име на Неофит„успокоявал“ пострадалите. Още звучат неговите думи: „Защо се вълнуваш? Какво от това! Защо пък да не станеш духовник, има ли по-хубаво от това.“

Според агентурното донесение в по-горните класове Симеон се е променил. В отсъствието на преподавателите той е бил като другите свои другари, но пред преподаватели, ректор или висши духовници ставал друг. „Присъщата му добродушност се заменяла с една угодническа физиономия. Сервилниченето му пред духовниците било нещо обикновено. Тези характерни качества той пазел и до днес. Още преди да завърши семинарията изразявал възхищението си от епископ Партений, който наричал „стълб“ на православието в България„, се твърди в донесението.

Как бившeто Шесто се е борило с „идеологическата диверсия“ – армия от секретни служители и доносници е воювала с упадъчната музика, западните уклони и дори…йогизма, може да прочетете тук.

Неофит казва, че служил в Държавна сигурност, защото такъв бил реда на времето да излизал в чужбина. Когато станал патриарх спрял да обсъжда темата.

Но… общинските съветници на град Перник дължат обяснение пред хората. Дължат отговор на въпроса защо агент на Шесто управление на Държавна сигурност е предложен и евентуално направен на почетен гражданин на град Перник?!

Как ще гласуват десните общински съветници? Автентичното дясно? ГЕРБ? Борците срещу ужаса на тоталитарната машина и техните представители. Как ще гласуват всички тези, които призоваваха десетки години за лустрация?

Това ли ще бъде тяхната лустрация? Да направят агент на Държавна сигурност почетен гражданин на град Перник?

Предстои много важен избор – от едната страна предизборното подмазване, от друга страна реалната политическа ориентираност на хората, представители на избирателите – жертва на държавна сигурност.

Да, Неофит е патриарх, но да, бил е Агент на Държавна сигурност. На шесто управление. Много агенти заеха последствие върховете на държавата. Това се знае от всички. Нали точно от това десните партии се оплакваха? Нали те се борят срещу това?

Предстои исторически избор в Перник. Ще стане ли агент на държавна сигурност почетен гражданин на Перник, уважаеми демократи, лейбъристи, социалисти и бизнесмени общински съветници?

Отговорът на този въпрос пред избирателите ще дадете вие!

Ние и читателите ни само ще наблюдаваме.

 

Коментари

коментара