Профилакториумът в Перник си стъпва на краката: Предлага пакетни услуги, калолечение, възражда лазертерапията и парафинотерапията

Нови здравни дейности ще изпълнява Профилакториума в Перник. По този начин ще се отвори нова ниша за оцеляване на лечебното заведение.

Едно от нововъведенията е пакетното обслужване, предназначено за пациентите и техните семейства. То се предлага във вариант за неподвижни пациенти и за такива, които могат да се обслужват сами.

„Смятам, че доброто в моето предложение е не толкова да привличаме пари за болницата, да оцееем, колкото да бъдем полезни. Например: клиничните пътеки за преживян мозъчен инсулт с продължителност 7 дни, както и тези за фрактурите. Кой пациент може да се възстанови за седем дни след преживят кръво-мозъчен инсулт? Практически това няма как да се случи. За това предлагаме тази опция за семействата на такива хора, които биха искали да бъдат рехабилитирани. А тук, в Профилакториума имаме такъв капацитет, имаме възможност, имаме специалисти и срещу заплащане хората получават тази услуха и постигаме много добри резултати“, каза пред телевизия Кракра директорката на Профилакториума доктор Росица Иванова.

От месец април в болницата е въведено и калолечение. „Нашите пациенти могат да се възползват от това природно благо. Торфеното блато е в Байкал, доставката ни е гарантирана. Много от хората са позвали калолечене в Сапарева баня, Кюстендил, в Баня, разложко и други специализирани болници, които също са зареждани от Байкал„, каза Иванова.

Методът калолечение се използва за първи път в историята на болницата и досега от него са се възползвали 20 пациенти.

Лечебната кал има противовъзпалително и обезболяващо дейстиве и стимулира обменните процеси в организма. Терапията с лечебна кал има огромни ползи за хора със заболявания на опорно-двикателния апарат, при метаболитни заболявания, като затлъстяване и нарушение на обмяната на веществата, използва се и за козметични цели.

Ще бъдат възстановени и още два доказано полезни метода за лечение – лазертерапията и парафинотерапията.

Лазертерапията е перфектна при възпалителни заболявания, травматични увреждания на ставите, нещо, което в нашия окръг не се прави, обяснява още директорката на Профилакториума.

Предстои обособяване и на още един рехабилитационен център в сградата на лечебното заведение. Основно предимство за Профилакториума му е легловата база. Към момента остава проблемът с отоплението. Купени са няколко икономични отоплителни уреда, но за следващия зимен сезон ще се обмислят и други варианти.

Коментари

коментара