Трънският „Джурасик парк“ уникален – първото находище на динозаври в близост до суша в България

На практика първата находка на фрагменти от динозаври от находище близо до сушата в България е тази, която е направена в община Трън. Това поясни палеонтологът от Националния природонаучен музей при БАН главен асистент доктор Латинка Христова пред програма “Христо Ботев” на БНР.

Находището в Трънско е рядко, а фрагментите от динозаври там са открити през 2006 година. “За съжаление, тъй като тази кост е много малка и е от централната част на костта, не са двата края, не може да се каже нищо повече, освен че е кост. Диагностичните белези, които биха дали информация на каква група е принадлежала костта, просто ги няма.”, поясни палеонтологът от Националния природонаучен музей при БАН главен асистент доктор Латинка Христова пред програма “Христо Ботев”. Какво още сподели тя може да чуете в пълен запис на предаването като натиснете тук.

През 2018 година находките на фрагменти на динозаври в Трънско добиха популярност и дори бяха представени на емблематичното събитие “Европейска нощ на учените” в столицата. Учените, които работиха в района на община Трън, откриха и части от костенурка.

Коментари

коментара