Трън празнува 140 години свобода на 8-ми май! Ето как трънчанинът Тако Пеев спасява родния си край и той става част от освободена България

Трън празнува 140 години от Освобождението си на 8-ми май. Това ще стане с редица мероприятия, посветени на събитието. 

Освобождението на трънчани става година по-късно, благодарение на един трънчанин с голям кураж и воля – Тако Пеев.  Вижте историята на Трън и как трънския край става част от освободена България! 

Докато българите се радват на Освобождението и посрещат руските войски с неописуема радост, над Трънския край надвисва опасността да попадне под властта на нов окупатор.

Когато при Плевен се водят решителните военни дейстия на Руско-турската война, сърбите започват окупация на околностите на Трън, Цариброд, Сливница, Брезник и стигат почти до Батановци. Знеполието е заплашено да остане извън освободеното Отечество. Почти година активна дипломатическа дейност е нужна на местния поборник Тако Пеев (1832-1926), за да доведе в Трън руски ескадрон. При настъплението на сърбите към родния му край той емигрира в София. Установява връзки с княз Дондуков-Корсаков, осигурява си подкрепата от българския историк проф. Марин Дринов, по това време вицегубернатор на София, както и от Софийския владика Мелетий. На три пъти Тако Пеев пътува до Сан Стефано в Главната руска квартира,

за да се види с Великия княз Николай Николаевич

и да поднесе адрес от трънското население и молба за присъединяване на Трънски окръг към България. В Цариград Тако Пеев се среща с граф Игнатиев. Многобройните му телеграми до Берлинския конгрес дават основание на граф Шувалов да се застъпи за каузата на трънчани и през май 1879 г. Трънско се присъединява към Княжество България. Тако Пеев се завръща в родния си град, придружаван от

ескадрон руски кавалеристи – казаци

по нареждане на княз Дондуков – Корсаков и е посрещнат като голям родолюбец от местонто население.
Местните добре знаят изключителни заслуги на Тако Пеев за развитие на просветното дело и национално-освободителното движение в Знеполието.

По време на националната борба за освобождение Тако Пеев, заедно с още неколцина родолюбиви трънчани – Гюро Байкушев, Георги Неделев, Димо Петричев и Григория Коник, създават в Трън комитет за подготовка на Априлското въстание през 1876 г. По този повод Васил Левски идва в Трън за една нощ, а Димитър Шишков – на няколко пъти при Тако Пеев.

Комитетът заседава в манастира „Св. Архангел Михаил“

При започване на Руско – турската война и неизвесността за съдбата на Трънския край Тако Пеев, заедно със Симо Соколов сформира четири чети за борба срещу башибозука, които изиграват голяма роля за опозване на този край. Това е причината сръбският крал Милан ІV да награди Тако Пеев със сребърен медал за заслуги.

Жителите край границата и до днес разказват една история от края на 19-и век, когато руски

генерал кръстил Трън Камчатка

През 1879 година комшиите започнали да трупат свои войски на границата. Те смятали да окупират Трън и да поставят пред свършен факт международната комисия, която трябало да премине и уточни на място браздата между България и Сърбия. Тогава княз Дондуков, в резултат на дипломатическите совалки на Пеев, наредил на генерал Александър Мосолов от своята охрана, по никакъв начин да не допуска сърбите в Трън. Когато генералът влязъл в Трън, бил посрещнат с „Ура“ и бурна радост от страна на местните, а градската управа го обявила за почетен гражданин. Днес неговото име носи главната улица, по която се влиза в Трън. В знак на благодарност местните обсипали с гостоприемство руснаците. Наред с топлия прием обаче, ескадронът, изпитал на свой гръб и суровия климат в Знеполе. Когато си тръгнали, на баира при изхода от Трън, Мосолов обърнал ескадрона с лице към града и се провикнал „Прощай болгарская Камчатка!“.

Тако Пеев доживява до дълбока старост. След освобождението участва активно в политическия живот на страната бил е и депутат. А на негово име също има улица в Трън.

Голяма част от личния архив на този забележителен за Трънския край човек се пази в Държавен архив – Перник.

Източник:  standartnews.com

 

Коментари

коментара