Един век театър в Перник! Кметът на Перник Вяра Церовска и областния управител Ирена Соколова получиха плакети за принос към храма на Мелпомена

Сайтът ZaPernik.com има една отличителна черта: като независима медия показва и не дотам лицеприятните факти, както и своята критична позиция към събитията случващи се в Перник. Дори и това да не се харесва на някои хора, живеем в държава, където на първи план „свободата на словото“ е  все още ценност. Това, разбира се, не ни пречи и да отразяваме всички гледни точки. След статията ни „УДАРИ ДЪНОТО! Днес, на 100-годишнината си, театърът на перничани се самоуби!“, ви представяме и официалната информация на пернишките институции за това как премина събитието: 

С тържествено дефиле започна празникът, посветен на 100-годишнината от създаването на пернишкия театър „Боян Дановски“ и Международния ден на театъра. Шествието беше водено от мажоретния съств и Духовия оркестър, последвани от заслужили дейци на театъра – актьори, режисьори, драматурзи, както и от кмета на Община Перник Вяра Церовска и екипа й, народния представител д-р Александър Александров, областния управител Ирена Соколова и почитатели на театралното изкуство. Тържественият парад продължи до Двореца на културата, където ги чакаха младите актьори от детско-юношеския театър „Мускетарите“ и всички заедно изпяха песента на Недялко Йорданов „Не остарявай любов“.

Тържеството продължи във второто фоайе, където бяха връчени специални възпоменателни плакети на четири институции, допринесли за запазването, възстановяването и развитието на театъра. Специален приз получи и кметът на Община Перник Вяра Церовска, която върна жеста като връчи плакет на директора на театъра Иво Горчев.

„Изключително приятно е да си на рожден ден и то на 100-годишнината от създаването на пернишкия театър „Боян Дановски“. Заедно с толкова много творци, актьори, режисьори, сценаристи, хореографи, толкова много хора , които са направили Перник различен. През годините нашият театър какво ли не преживя – преходи, промени, кметове, горене, но остана и оцеля заради обичта на перничани“, сподели кметът Вяра Церовска. Тя благодари на директора на театъра Иво Горчева, който намери сили дори и през тези много тежки години да запази театъра и духовния живот, който прави Перник специален град.
Кметът Вяра Церовска връчи още два плакета на актьорите Мария Михайлова-Маша и Любомир Бъчваров и със сантимент сподели, че е ходила при тях на уроци,че са я научили на много неща, както и да обича театъра.
Отличия бяха връчен и на Министерството на културата в лицето на зам.-министъра Румен Димитров. С награда беше удостоен още областният управител Ирена Соколова, като по този начин беше изразена благодарност към държавата в лицето на премиера Бойко Борисов, тъй като през 2012 г. напълно изгорелият през 2004 г. театър беше възстановен, благодарение на финансовата подкрепа от държавата.
Четвъртият плакет получи президентът Георги Първанов /2002 – 2012/ заради моралната подкрепа, която е оказал за културната институция.
С 12 поименни плакета бяха удостоени хора, свързали съдбата си с пернишкия театър. Мил подарък за тях беше и специален албум, разказващ за историята на театъра в Перник и за неговите директори.
На празника присъства и ембематично актьорско съзвездие от Народния театър. Празникът завърши с премиерното представление на постановката „Енергични хора“ по Василий Шукшин.
Директорът на Пернишкия театър връчи и специален плакет на областния управител Ирена Соколова за личното й отношение и оказана подкрепа през годините. Иво Горчев отправи благодарност към нея като един от ангажираните посредници помогнали за изграждане на новия театрален салон след големия пожар през 2004 г.
“Благодаря за това високо отличие, което получавам на днешния двоен празник – вашият 100-годишен юбилей и Международния ден на театъра. Пернишкият театър е наследник на богатство от опитност, професионалисти работили и продължаващи да работят тук, вярна публика. Пожелавам Ви да продължавате, чрез изразните средства и мизансцените си, да ни разсмивате, да ни провокирате, да ни задате въпроси, чийто отговори да търсим. Театърът и изкуството са вечни!”, сподели Соколова.
Тя от своя страна връчи плакет по повод тържественото честване.
Основите на изкуството на Мелпомена в миньорския град са положени през далечната 1919 г. с основаването на Работнически театър. Първият директор на театъра е Иван Пенчев, който го ръководи до 1921 г.
Пиесата, с която се слага началото на пернишкия театър е “Златното руно” от Пшебишевски.
Театърът изживява своя златен век в периода 1977-1990 година под ръководството на тогавашния директор Георги Русев.
Снимки и текст: Областна администрация и Община Перник

Коментари

коментара