Перничани стават „жълти жилетки“ на 2-ри март, искат пряка демокрация

По примера на движението на „жълтите жилетки“ във Франция, българи са решили да излязат на протест за смяна на системата и иницииране на пряка демокрация, при която народа сам взима важните и тежки решения за живота си, без посредници и политици.

Организатори съобщават чрез социалната мрежа, че е насрочен Национален протест в Перник и България на 2-ри март, събота от 12:00ч.

За Перник мястото на сбирката ще е „мястото за протести“ – паркинга на Кауфланд в квартал Изток. Организаторите от Перник казват, че там на място ще се реши в зависимост колко хора се съберат, дали да се проведе протеста в град Перник, или протестърите ще отидат да подкрепят този в София.

А ето и какви са исканията на протестиращите: 

СМЯНА НА СИСТЕМАТА – ПРЯКА ДЕМОКРАЦИЯ И СОЦИАЛНА СПРАВЕДЛИВОСТ

На 02 март излизаме на национален протест! Свързахме се по време на протестите преди два месеца, който започна по повод високите цени на горивата и винетките, но прерастна в бунт за цялостна смяна на системата, за да създадем мощно движение за смяна на системата към пряка демокрация и социална справедливост – взимаме решенията и се организираме заедно, без лидери, ръководители и управници! Засега излизаме в София. Варна, Перник, Ямбол, Силистра, Хасково, Свиленград и Габрово, очакваме още много градове да се присъединят към протеста.

Какво представлява пряката демокрация?
Пряката демокрация е политическа система, в която народът взима решенията директно, без посредничество на представители и партии. Политическа система, в която заедно и наравно участваме в постоянен дебат за определяне на общите проблеми, оформяне на нужните политики, предлагане и гласуване на решения и проекти. Пряката демокрация трябва да се осъществява на институционализирани местни/квартални събрания, взаимосвързани в обща хоризонтална и децентрализирана мрежа с всички други събрания,чрез която да координираме необходимите тези, проекти и институции.

Организираме се хоризонтално, което означава, че всички сме равнопоставени. Взимаме решенията заедно,без лидери, ръководители и управници. Вдъхновени от успехите и движението на “Жълтите жилетки” във Франция и по света, излизаме на национален протест и призоваваме всички, които искат смяна на системата, да се присъединят.

За целта настояваме за:

ПРОМЯНА В ЗАКОНА ЗА ПРЯКОТО УЧАСТИЕ НА ГРАЖДАНИТЕ ВЪВ ВЛАСТТА:
– Намаляване броя на подписите за иницииране на референдум на 50 000, отпадането на изискването за кворум, отпадане на ограниченията относно предмета на допитванията в данъчната и бюджетна политика, отпадане на ограниченията за иницииране на общо събрание, които сега са позволени само за населени места до 10 000 жители.

– Създаване на мрежа от местни/квартални събрания за определяне на основните проблеми, оформяне на нужните политики и тези и гласуване за предложените решения.

– Въвеждане на практиката за пряко участие на гражданите в разпределянето на националните и общински бюджети.

СОЦИАЛНА СПРАВЕДЛИВОСТ:
– Увеличаване на заплати, пенсии и помощи, безплатно здравеопазване, образование, достъпни отопления, ток, вода, намаляване на ДДС върху основни стоки.

– Увеличение на корпоративния данък, прогресивно подходно облагане, необлагаем минимум, намаляване на данъците за стоки от първа необходимост, масова синдикализация и защита на работното място.

 

Инициативата е подкрепена с „Браво“ от много перничани, недоволни от живота си и случващото се в държавата. Други обаче смятат, че пряката демокрация, за която се пледира ще доведе до лоши последици на малцинството-слабите, в полза на мнозинството-силните и че по-скоро биха лишили много хора от глас, вместо да им дадат право да решават бъдещето на страната.

Въпрос на гледни точки. Какво мислите вие и ще отидете ли на протеста?

Коментари

коментара