Със звън на чанове кметът Кирил Стоев откри Гергьовден в Радомир, три агнета станаха курбан за празника, песни и танци огласиха града

В Деня на храбростта и празник на българската армия, ден, в който по народните поверия свети Георги обхожда нивите с посевите и ги благославя, Радомир чества с голям празник Гергьовден, който тази година съвпадна с втория ден на Великден.

„Храбростта се измерва в различни величини, но във всички случаи тя обединява доблест, мъжество и смелост да браниш личното и общото, за да ни има, като народ в бъдното! Нашият народ има дълбоки корени, техните сокове се захранват от вярата ни, традициите ни и трудолюбието ни. Не на последно място от умението ни да празнуваме, да се радваме, да се обединим“, каза Кирил Стоев и откри тържествено празника със силен звън на чанове.

„Именно затова и празникът днес е под мотото “Заедно на Гергьовден” – общност в единение! Да пребъдат традициите ни, да пребъде България“, каза още кметът Стоев.

Празникът започна с тържествено шествие от площад „Свобода“ и премина през улиците на Радомир. Водосвет за здраве и благоденствие бе отслужен от отец Александър и отец Иван.


Стотици гости изпълниха зелените пространства на парка, а Алеи на занаятите и творчеството, показаха богатството на българския бит и култура по нашите земи. За първи път бе представен и Музей на открито, а експозицията бе старателно подредена от Общински исторически музей – Радомир.

Гостите на празника имаха възможност да опитат овчи кашкавал, мляко и натурални пчелни продукти. В специално изградени фото зони, специално създадената кошара с овце и техният пазач българско овчарско куче, любителите на фотографиите можеше да се пренесат и отразят традиционния бит и култура, неизменна част от празника.

Три агнета се пекоха от ранни зори, традиционен за българската трапеза на Гергьовден курбан за здраве, предоставен от община Радомир, се раздаваше на гостите на празника.

Богата фолклорна програма и дълги хора се извиха в Радомир и изпълниха със смисъл тазгодишното послание на празника – „Заедно на Гергьовден“. Специално участие в програмата взеха фолклорен ансамбъл „Етнофолк“, Деница Дойчева, Нелина Гурбанова, Мария и Магдалена Филатови. В празника се включиха певческите и народни състави на ЦПЛР-Обединен детски комплекс, НЧ „Напредък -1895“, НЧ „Отец Паисий“ – с. Извор, НЧ „Евлоги Агайн“ – с. Владимир, НЧ “ Благой Попов -1927″, с. Дрен, НЧ „Христо Ботев -1928“ – кв. Върба.

Кметът Стоев връчи грамоти и плакети под формата на подкова с благодарност към всички участници на празника. В Алеята на занаятите се представиха НЧ „ Васил Левски – 1916“ с. Кленовик, НЧ „Просвета – 1928“ с. Кондофрей, НЧ „Евлоги Агайн – 1927“, с. Владимир, НЧ „ Отец Паисий – 1927“, с. Извор, НЧ „ Светлина – 1925“, с. Дебели лаг, НЧ „Никола Корчев – 1928“, с. Долна Диканя, НЧ „ Климент Охридски – 1915“, с. Долни Раковец, НЧ „ Напредък – 1915“, с. Стефаново и НЧ „ Бъдник – 2024“, град Радомир.

В Алеята на производителите и Арт зоната се включиха Адрияна Попова с ръчно изработени бижута, щанд със сувенирите на Ерика Кирилова, творбите на Веска Чакърова, изработките на Александра Вучева, „Да се обуем“ с Любомир Христов, натуралните продукти на „Медатрон“ и на „Ватрасин“ и фамилия „Борисови“ от с. Велковци.