Погват инвалидите-менте с фалшиви ТЕЛК-ове в Перник

Прокуратурата подгони „болните“ с фалшиви ТЕЛК-ове в страната. Един от първите градове, в които е започнала акцията срещу фалшификации на медицински експертизи за трудоспособност – ТЕЛК, е Перник. Перник е сред градовете, в които е най-голям процента на инвалидните пенсии – общо 17 процента от всички пенсии. Другите градове, които са проверявани под лупа са Силистра – с цели 28,6 процента и Разград – с 18 процента. 

Образувани са досъдебни производства в цялата страна по повод източване на средства от НОИ чрез фалшиви документи за инвалидност, разпитани са стотици хора взимащи такава пенсия, като повечето от тях не са могли да посочат от какво са болни, нито как са лекувани, казаха от прокуратурата.

Само последните две седмици било констатирано в Силистра, че уж болните не ходят на лекар – минават посредници, получават по 600 лв. и носят необходимите документи. След което започват да се получават инвалидни пенсии и човекът си живее добре, без да има нужда от каквато и да е парична помощ, казаха още от прокуратурата.

„Милиони изтичат в пясъка, вместо в хората с увреждания, които действително се нуждаят от тях“,

каза зам.-главният прокурор Иван Гешев.

От институцията са амбицирани проверките да продължат до края на годината. Ще бъдат преглеждани и стари дела за фалшиви медицински документи и ще бъдат повдигани обвинения.

Само за миналата година 1,7 млрд. са изплатени за инвалидни пенсии, съобщи Иван Гешев, като с тях вървят и всички останали безплатни услуги, които общо са 39.

По данни, които съобщи шефът на НОИ Иван Иванов, най-масово се получават инвалидни пенсии за общо заболяване. За миналата година са изплатени 1 566 000 000 лева като пенсии за общо заболяване, като за първите 9 месеца на 2018 година всяка четвърта пенсия е била поради общо заболяване. 60-70 % от хората, които получават инвалидни пенсии са под 65 години.

Имало и куриозен случай, при който жена с 98% слепота работи като шивачка.

 

Коментари

коментара