Костюми вдъхновени от „Сурва“ шашнаха модния подиум по света!

Глория Димитрова

Глория Димитрова е създателка на марката PROVOCATIVE, която вече повече от две години жъне своите успехи не само в България, но и на световните модни подиуми. Влюбена в професията си младата дизайнерка не спира да търси нови вдъхновения, непрекъснато провокирайки себе си и нас. В момента Глория Димитрова прави уникална колекция от дрехи, която е свързана с фестивала в Перник „Сурва“, научи zaPernik.com.

Ето какво споделя младата дизайнерка във връзка с тази колекция и реакцията на чужденците, когато видят „Сурва“:

Моите вдъхновения от България предизвикаха страхотно внимание. Едната ми авангардна колекция бе вдъхновена от традиционния български ритуал „Кукери“ – ръчно плетени, много обемни връхни дрехи от вълна. В нея имаше елементи от чипровския килим, от прабългарските символи, от националната ни носия. Когато показвах снимки от честването на „Сурва“ преподавателят ми каза, че не е виждал по-силен заряд, интересни костюми и емоция в друга традиция, че няма търпение да дойде в България и да ги види на живо. Тази реакция, както и на останалите ми колеги, ме накара да се чувствам горда с идентичността ни.

Имам идея да разработя темата от тази колекция и да участвам с нея в международни конкурси. Смятам, че трябва да развиваме българските традиции и светът да разбере за тях. Да се представи съвременна колекция, вдъхновена от корените ни, с български материали, с вълна, произвеждана в България, от български плетачки и с български дизайн.

Коментари

коментара