Зам. министърът на културата: Обичаят „Сурва“ е в сърцата на поколения българи, заслужава си да го видите

„Обичаят „Сурва“ е вписан в сърцата на поколения българи“. Това каза зам.-министърът на културата Румен Димитров на пресконференцията по повод 28-ия международен фестивал на маскарадните игри „Сурва“ 2019 г. в Министерство на културата. Той сподели, че в Перник могат да се видят маски, от всички етнографски области на страната и зрителите могат да се запознаят с различни регионални варианти на маскиране.
„Заслужава си да посетите Перник и да преживеете магията на „Сурва“,
заяви зам. – министърът.
В срещата взеха участие кметът на Община Перник Вяра Церовска и нейният заместник по култура и образование Севделина Ковачева, както и директорът на Регионалния исторически музей Венцислава Крумова.
В „Сурва“ участват над 1300 деца, което показва, че традицията е жива и ще продължи,
каза кметът на Община Перник д-р Вяра Церовска.
„Ще имаме Сурвакарско селище, което ще предложи възможността не само да участвате, но и да вкусите от хубавите гозби, които се правят специално за този ритуал. Очакваме ви на 25, 26 и 27 януари в центъра на фестивалите – Перник“,
сподели кметът Церовска.
По думите й грандиозен спектакъл “В ритъма на Сурва” ще даде старт на 28-ия Международен фестивал на маскарадните игри.
„Тази година фестивалът очаква рекорден брой участници – 7514 с общо 122 групи. От тях мъже – 4168,  жени – 1816, деца – 1357. 19 са групи от чужбина с 433 участници, което означава , че фестивалът ще пребъде. Обичаите си в маскарадните игри ще покажат 19 групи, представители  на 9 държави –  Македония, Русия, Португалия, Италия Сърбия, Румъния, Гърция , Словения и Турция“,
уточни пред журналистите кметът на Перник.
Деветчленно жури с председател проф. Георг Краев ще определи носителите на наградите. „Сурва 2019“ е под патронажа на министъра на културата Боил Банов. Празникът, който е в основата на фестивала, е част от нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.
„С всяка година програмата става по-разнообразна и по-богата. Тя включва художествени и кулинарни изложби, концерти, творчески ателиета,  работилница за маски. И тази година Перник ще събере учени от цялата страна на научна конференция. Те ще представят доклади на тема „Делниците и маските“,
подчерта зам. – кметът Севделина Ковачева.
Тя уточни още, че  рекорден брой ще бъдат и участниците в младежкото маскарадно дефиле. Тази година на пл. Кракра ще преминат 700 ученици от 21 училища, които са с 200 повече от миналогодишните издания.
Фестивалните дефилета, както всяко година ще бъдат в събота и неделя  от 10 до 17 часа.
„Посетителите на фестивала ще бъдат почерпени със сурвакарско ястие, приготвено от популярния шеф-готвач Иван Звездев“,
сподели зам.-кметът Севделина Ковачева.  Български и чуждестранни изпълнители ще се изявят във вечерните концерти „Приятели без граници“ и „На мегдана“.
Съпътстваща детска програма е предвидена в събота и неделя в Общинския младежки дом от 11 до 16 часа. Момичетата и момчетата имат възможност да се включат и в три творчески ателиета – да изработят маски, да направят колаж или сурвакар-марионет.
На 25 януари в сградата на Обединения детски комплекс ще отвори врати творческа забавачница „Децата на Сурва“.
„Работилницата за маски, наричана в повечето села „Мечкарница“, отново ще бъде част от програмата. Тя ще бъде отворена през фестивални дни от 10 до 18 часа в Общинския младежки дом,
посочи Севделина Ковачева се обърна с думите:
„Не пропускайте най-грандиозния маскарад, който  ви очаква от 25 до 27 януари в Перник“.
На пресконференцията присъстваха сурвакари от кв. Бела вода.

Коментари

коментара