Взрив от варицела в едно от най-големите пернишки училища!

Огромен скок на болни от варицела деца , регистрираха от Региналната здравна инспекция в Перник. Повечето от случаите са ученици от едно и също училище в Перник. 

Общо регистрираните болни за тази седмица са 30 души. В преходната седмица са били едва пет. Случаите
са регистрирани в гр. Перник, гр. Брезник и гр. Радомир.

Регистриран е взрив на варицела в ОУ „Иван Рилски“ гр. Перник с общ брой заболели 23 деца, като 19 от случаите са
регистрирани през периода. Извършена е проверка по епид. показания, при която се установи, че децата са от І, ІІ и ІV клас във възрастова група от 6 г. до 11 г.  Начало на взрива 26.11.2018 г.

Лекуват се амбулаторно от личните си лекари. Направено е епидемиологично проучване на болните и в огнищата и са предприети необходимите противоепидемични мерки.

Регистриран е и 1 случай на варицела на мъж 33 г. от гр. Перник, който се лекува стационарно в инфекциозна отделение на МБАЛ „Р. Ангелова“.

Увеличили са се случаите и на скарлатина в сравнение с предходната седмица. Тогава е имало само един болен от скарлатина, а сега са четирима. Случаите са регистрирани в гр. Перник, гр. Радомир и с. Драгичево. Болните са отново деца – на възраст 8 и 9 години. Лекуват се амбулаторно от личните си лекари.

От групата на чревните инфекции регистрираните случаи са:

Ентероколит – 1 случай, срещу 2 от предходната седмица. Случаят е регистриран в гр. Перник. Заболелият е на възраст 63 години. Лекува се стационарно в ИО на МБАЛ „Р. Ангелова“ АД.

От групата на Вирусните хепатити са регистрирани 2 случая срещу 4 случая за предходната седмица, от които 1 е потвърден като ОВХ А и 1 ОВХ С. Заболелите са на възраст 11 г. и 35 г. Случаите са лабораторно потвърдени. Регистрирани са в гр. Перник и гр. Радомир. Направено е епидемиологично проучване на заболелите. На ОПЛ са връчени предписания за предприемане на необходимите противоепидемични мерки за предотвратяване разпространението на заболяването. Контактните лица са поставени под наблюдение в рамките на инкубационния период. Няма епидемична връзка между случаите.

Коментари

коментара