От 100 до 500 лева ще ви струва коледно дръвче, ако …

Коледа наближава, а заедно с нея вече започна и търсенето на коледни елхи, които да засветят във всеки дом в празничните дни. От държавното горско стопанство в Брезник вече са предвидили 1000 коледни дръвчета, които да бъдат предоставени при желание на хората. Още миналата седмица горското стопанство е дарило коледни дръвчета на детските градини и училища. 

Дръвчетата се предлагат както отрязани, така и живи в контейнер.

Добивът на коледни елхи започва в началото на декември. Средно годишно от стопанството в Брезник реализира на пазара около 200-250 коледни дръвчета. Предлагат се обикновен смърч и ела, черен и бял бор, зелена дугласка. Сече се само след подадени заявки от търговци в държавните горски и ловни стопанства на Югозападно държавно предприятие. Всяка законно отсечена елха е придружена със специална марка и индивидуален номер.

Безогледното сечене на дръвче в гората се третира като бракониерство от закона. От горското стопанство ще бъдат бдителни за подобни прояви и ще правят съвместни проверки с полицията. Будни граждани, които са свидетели на подобно деяние също могат да сигнализират на тел. 112. Ако си позволите да бракониерствате и да отсечете сами дръвче за без пари, имайте предвид, че то може да ви излезе  солено – от 100 до 500лв.

Елхите се предлагат на различна цена в зависимост от дървесния вид, височината и начина на добив. Отсечените дръвчета са от 2 до 43 лева без ДДС. Цените на живите елхи в контейнер, които след празниците могат да бъдат засадени, са от 4 до 20 лева без ДДС.

За поредна година от Югозападно държавно предприятие предоставят възможност на всеки, който желае да закупи директно коледно дърво от горските стопанства. За целта е необходимо да подаде заявка на телефон 0887 989 859, на който да търси инженер Вера Станишева – началник отдел „Възобновяване на горите”.

Общо 13 364 коледни дръвчета има готовност да предложи на пазара за предстоящите празници Югозападното държавно предприятие за тази Коледа.

Коментари

коментара