Обявиха конкурс за есе за младежите в Перник на тема как да се предпазим от сексуалното насилие

Ученически конкурс за есе на тема „Моята инициатива за предотвратяване на сексуалното насилие“ обявиха в Пеник. Конкурсът се организира със съдействието на областния управител Ирена Соколова. 

Кой може да участва? Ако си млад човек, който живее в област Перник и си на възраст между 15 (навършени) и 19 години, ти можеш да участваш в конкурса за есе!

Как да участвам? Изпрати ни есе (до 2 страници, шрифт Times New Roman), което описва твоето предложение за инициатива за превенция на сексуалното насилие. Важно е да се запознаеш с проблема (дали сме ти идея къде да прочетеш нещо по темата) и идеята ти да бъде изпълнима.

Изпрати есето си на email: [email protected] в срок до 10 януари 2019 година. В текста на имейл-а спомени своите имена, възраст, телефон за връзка(важно!) и училище, ако си ученик.

Какви са наградите? За най-добрите идеи ще има награди под формата на ваучери за техника, книги и образователни пособия. ВСИЧКИ участници ще бъдат поканени на Кръгла маса по темата, която ще се проведе през м. Февруари в град Перник и ще бъдат отличени с грамоти и предметни награди.

Въведение в темата: Сексуалното насилие е навсякъде около нас. Случва се в училище на улицата, в домовете на хората. Според Световната здравна организация една от всеки три жени е имала досег до сексуално насилие, а в някои страни до 33% от младите жени са имали насилствени сексуални преживявания. Проблемът съществува в България, Европа и света, а психолозите все още изучават този феномен. За да го намалим, ние трябва първо да разберем причините за него.

Можете да прочетете брошурата по проект „Сексуално и репродуктивно здраве – знанието побеждава табутата“, както и темата за сексуално насилие над деца тук: http://psihichnozdrave.com/biblioteka/statii/%D1%81%D0%B5%D0%BA%D1%81%D1%83%D0%B0% D0%BB%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE- %D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D0%B5-%D0%BD%D0%B0%D0%B4- %D0%B4%D0%B5%D1%86%D0%B0/ (български)

и страницата на Световната здравна организация по темата: https://www.who.int/reproductivehealth/topics/violence/sexual_violence/en/ (английски).

Попитайте и училищния си психолог за подходящи материали по темата!

Ако имате каквито и да е въпроси, пишете ни по всяко време на [email protected] или на страницата ни във Facebook.

Коментари

коментара