Областният на Перник Ирена Соколова постави важен проблем: Жените не раждат повече деца заради липса на финансова сигурност, а България прогресивно застарява

Липсата на сигурност у жените, че след раждането на повече деца и работейки ще са финансово спокойни и социално признати, отклонява желанието им за създаване на по-многобройно поколение, а Европа и България в частност, прогресивно остаряват.

Това каза Областният управител на Перник Ирена Соколова, която се включи в национална конференция „Ден на равното заплащане между жените и мъжете – българският отговор”, организирана от КНСБ и Фондация „Фридрих Еберт”.

Според Соколова „темата е значима, а нуждата от преодоляването на този основен проблем е предизвикателство за цяла Европа. Искам да поставя фокуса на внимание върху връзката между по-ниската удовлетвореност от стандарта на живот на жените и демографския проблем. Липсата на сигурност у жените, че след раждането на повече деца и работейки ще са финансово спокойни и социално признати, отклонява желанието им за създаване на по-многобройно поколение, а Европа и България в частност, прогресивно остаряват. Предразсъдъците и стереотипите за по-малоценния женски труд и съответно по-ниското му заплащане, пораждат появата на поведенчески отговори за все повече одобряване от жените на мъжката роля, раждайки едва едно дете и то, колкото се може по-късно, с цел по-дълго да са на работа и да се чувстват финансово удовлетворени. Разликата във възнагражденията между жените и мъжете за България в 14.4%, поставя жените в неизгодна позиция на несигурност, социална изолация и изключване, както по време на тяхната кариера, така и в още по-голяма степен след тяхното пенсиониране. Иска ми се да обсъдим проблема и да поставим силен акцент върху повишаването на желанието и мотивацията на жените да раждат и то повече от две деца.”

Фокусът на конференцията бе насочен към привличане на общественото внимание върху основните причини за разликата в заплащането между жените и мъжете, както и проблемите, свързани с равновесието между професионалния и личния живот. Бяха обсъдени още факторите, на които се дължи разликата и въздействието за минимизиране на тези различия.

Статистиката сочи, че жените в Европейския съюз все още печелят средно с 16,2% по-малко от мъжете като за България тази разлика е 14,4%. Европейският ден на равното заплащане ни припомня дните и часовете, през които жените работят „безплатно“ от 1 януари. Принципът на равното заплащане за еднакъв труд е залегнал в договорите на ЕС от 1957 г. насам.

Във форума участваха Чавдар Христов, вицепрезидент на КНСБ, Султанка Петрова, зам. министър на труда и социалната политика, представители на държавната администрация, работодателски организации, синдикати, неправителствени организации и академичната общност.

Коментари

коментара