Паметен кич се задава в Перник!

Група пернишки дейци, очевидно уморени от скука и бездействие решиха да правят рокади и да местят паметниците на Перник. Предложенията са на регионалния координатор от партия „Национален фронт за спасение на България“ Васил Павлов и от общинския съветник на БСП Ерик Рангелов.

Предложението е паметникът на Кракра Пернишки, който в момента усилено се ремонтира, да бъде преместен на мястото на статуята на Свети Иван Рилски пред Двореца на културата. По-скоро сбутан в тясното пространство между Двореца на културата, тревните площи с още статуи и фонтани.

Тънката и красива статуя на Свети Иван Рилски пък предлагат да бъде поместена на мястото на конника при Общината, а има и предложения да бъде поставена на мястото на миньора с фенера пред черквата. Миньорът пък да отиде или пред Минна дирекция или пред историческия музей, където наскоро бе поставен нов паметник.

По въпроса с местенето на паметниците дори беше проведено обществено обсъждане, където бяха изложени мотивите ЗАЩО трябва да се направи това. Тези така наречени мотиви могат да оставят всеки здраво мислещ и средно интелигентен човек със зяпнала уста.

Цитираме ви ги дословно от материал на ТВ Кракра:

Васил Павлов, НФСБ: „Защо паметникът на Кракра Пернишки трябва да отиде на площад Кракра? Защото аз досега не съм видял, когато започнат абитуриентските балове някой абитуриент със своите гости от други градове, родители и роднини да се снима пред гордостта на Перник. Защото той е много далече. Ако е на площад „Кракра“просто за спомен ще си го отнесат хората и от други градове“, убеждава ни Павлов.

Браво на българските абитуриенти, които ще разнасят славата на великия болярин Кракра по другите градове! Щом дотам сме я докарали…

Но господин Павлов вероятно не знае, че точно абитуриентите преди да отидат да празнуват в хотел „Струма“ се снимат групово пред не кой да е, а точно пред паметника на Кракра Пернишки. Тоест, който иска го прави и не го мързи да се поразходи до пернишкия болярин.

Съветникът на БСП Ерик Рангелов очевидно също много скучае, та е решил да променя града. Може би си мисли, че един ден с това „свято“ дело ще го споменават, след като не успя да стане кмет на Перник.

Ерик Рангелов: „Много ползи би имало от това, ако паметника се премести там. Той може да бъде туристическа атракция, може да бъде място за среща на всички перничани и неперничани от бласти и градове. „Да се срещнем при коня“- известната фраза за софиянци и перничани, например. Добре би се вписало трите пилона, където да бъдат издигани флаговете на Перник, ЕС, националния флаг. Там биха могли да се организират всякакви церемонии по честване на града и различни други празници“.

Добре, че е Ерик Рангелов за да ни каже къде да честваме празниците и да издигаве знамената, че досега не знаем къде сме го правили!

Паметникът на Кракра Пернишки не е атракция, господа Павлов и Рангелов, той просто е една памет българска за един велик болярин създал пернишката крепост. Самата крепост  Кракра Ленд превърнахте в атракция, такава, че цяла България да ни се смее и да цъка с език.

Оставяме на въображението на перничани да си представят как ще се вмъкне големият монумент на Кракра Пернишки в пространството до Двореца на културата и как ще стои. Нашето въображение се изчерпа в това отношение.

Но предложенията продължават да валят. Васил Павлов предлага да се издигне и нов голям паметник на кракра на самата крепост. Чудесно! Но с какви пари ще стане това? Той ли ще го спонсорира или фалиралата община? А може и да го направим в тон с крепостта – от талашит и изкустевени плоскости?!?

Павлов с лекота продъжава да говори за съдбата на пернишкия светия Иван Рилски: „Просто става много лесно, повдига се с един кран и се премества“. На мястото на Кракра или на мястото на миньора с газената лампа. Разбира се, Свети Иван Рилски е символ за града ни, ама миньора с газената лампа не е ли?

Според Рангелов паметникът на Иван Рилски би стоял много добре на мястото на Кракра, защото…в градинката имало много „стари дървета, прилични фонтани направени в нея, в една среда, която създава спокойствие и уют. Там няма място гордя воин с меча, който е войнствено настроен спрямо враговете“, убежда ни Ерик Рангелов. Пред тези аргументи и свети Иван Рилски ще замълчи. Войнствено настроеният горд Кракра ще се впише „чудесно“ до фасадата на Двореца на културата, разбира се….да ни гони с огън и меч, когато излизаме от театрално представление.

Младежите от БСП пък предложиха да бъде направен в Перник паметник на светите братя Кирил и Методий. Предложението е да бъде на територията на Квартал Изток, но то не бе прието за удачно, тъй като дефилетата за 24-ти май се правят в центъра на града. Според присъстващите най-удачно е И този нов паметник да бъде разположен пред… Двореца на културата.

Въобще, всичко започва да заприличва на голям македонски кич.

Вместо послепис ще кажем накратко:

На общественото обсъждане не присъства НИТО ЕДИН  перничанин. 

Коментари

коментара