УНИКАЛНА НАХОДКА ОТКРИХА УЧЕНИ: Един от най-големите динозаври на планетата се е разхождал в Трънско!

Един от най-големите динозаври на планетата се е разхождал в…. Трънско! Това разкриха учени от БАН, които са установили, че намерена кост принадлежи на титонозавър. Най-големият от тази група аржентинозавъра е достигал 37 метра височина и е тежал близо 100 тона. 

Ценната находка е намерена случайно в реката край Трънско от любител геолог  колекционер на фосили, пише вестник „168 часа“.

Сред обстойни изследвания е установено,че открита кост принадлежи на динозавър от групата на титанозаврите, към която принадлежи и най-големият в света – аржентинозавъра.

„Първоначално установихме, че е от динозавър, по метода на изключването – обясни главен асистент Латинка Христова. – Открихме го в район със седименти от периода горна креда (преди 65-95 милиона години), когато най-големите бозайници са били с размер на котка, така че нямаше как да имат подобни големи кости. Фрагментите са само първите находки, благодарение на които установихме, че е гръбначно.“

С изследване на фини шлифи/срезове/ под микроскоп колегата й Владимир Николов анализира костта и стига до извода, че това е дребен джуджевиден титанозавър.

Костта от титанозавър открита край Трънско. Снимка: ВАСИЛ ПЕТКОВ

На повечето титанозаври костите на крайниците са колкото човешки ръст, а в случая откритата в Трънско е много по-малка, но и по нея е трудно да се съди, защото липсват двата края.

„Не се наемам да кажа точния ръст на този титанозавър, тъй като все още не можем да установим тази кост в коя част на тялото е“, обяснява Христова пред „168 часа“.

След откритата находка учените Латинка Христова и нейната колежка Ралица Коньовска са посетили трънско, но не откриват мястото, от което би трябвало да е костта.

„Отидохме в района и за щастие попаднахме на разкритие, където се виждаха и въглищни прослойки. Там намерихме и фрагментите от тази кост. След това огледахме находището и с по-голям екип от хора от БАН. Сега вече имаме план къде да се копае, тъй като знаем пласта, в който са костите“, разказва Христова.

Тя се надява при следващите изследвания да разкрият повече за историята на титанозавъра, живял по трънските земи. Учените се надяват да открият краищата/епифизите/ на костите. Според Христова те са най-важни, тъй като по тях има оформени ставни повърхности, а в случя разполагат с няколко фрагменти на средната част на кост.

В такова състояние били намерени и кости от смятания за най-голям титанозавър в света, през 2014г. в Аржентина. Дължината му била 37 метра, тежал около 70 тона, а само бедрото му било 2, 43 метра.

Според учените за България е голям шас, че макар и по-дребен представител на тази група се е разхождал по земите ни. Според Христова възможно е по-малкият ръст да се дължи на факта, че по това време Европа е представлявала сбор от по-малки острови и видовете трябвало да се приспособяват към по-малката площ за живеене и храна. Климътът е бил тропически. Титанозавърът от Тръско е бил тревопасен, а учените вече се надяват да открият все по-ценни находки, за да направят възстановки на динозаври в музея.

Още по темата и снимки на  униканата находка можете да видите в „168 часа“

Коментари

коментара