Най-важните дами в пернишко откриха първия по рода си Църногорски събор

Първият Църногорския събор „В сърцето на Граово“ при манастира „Свети Безсребреници Козма и Дамян“, с. Гигинци, събра гости от страната и чужбина, които в продължение на три дни имат възможността да се потопят в атмосферата на един духовен свят, ритми и мелодии от живия български фолклор, изкуства, занаяти и обичаи в Граово.

Празничният съботен ден започна с отслужването на света литургия за здраве и плодородие. Свещичка за благоденствието на жителите на област Перник запалиха кметът на община Перник и областен координатор на местната организация на  ГЕРБ Вяра Церовска и нейният екип, народният политическата сила д-р Александър Александров, областният управител и национален лидер на Жени ГЕРБ Ирена Соколова, които са част от инициативния комитет, носещ заслугата това събитие да го има.

Приветствие към стотиците гости на празника отправи губернаторът на Перник. Като председател на инициативния комитет по организирането на събора Ирена Соколова поздрави всички, които заедно  застанаха зад тази кауза, работиха за нея и я подкрепиха.


„Днешният ден носи посланието да съхраняваме и предаваме напред във времето традициите, фолклорното ни наследство и вярата, която ни е съхранила като народ в трудни времена. Нека това, което постигнахме и реализирахме с толкова душа и енергия, да ни събира всяка година на поляните край Гигинския манастир“, заяви Соколова и отбеляза, че щом помним миналото, ще пребъдем и в бъдещето.

Съборът получи благословението на Негово Светейшество Неофит, Патриарх Български и  митрополит софийски.

От петък до неделя Гигинският манастир е дом на богатия фолклор, на вековните занаятчийски традиции, на изявите на майстори, на ръкоделия и вкусни кулинарни изкушения.

Коментари

коментара