Искат да бутат закритата спорта зала в Радомир, кметът Пламен Алексиев: Как ще бутам залата? Това няма да стане!

Град Радомир може да остане без закрита спортна зала заради конфликт с поставянето на мобилно спортно съоръжение на градския стадион, което е единствената закрита спортна база в града.
След сигнал от граждани, Дирекцията за строителен контрол е направила контрол /ДНСК/ и е разпоредила съоръжението да бъде премахнато, защото е незаконно. Общината обаче отказва да изпълни разпореждането и обжалва решението в съда.
Мобилната спортна зала е сглобяема конструкция с площ около 1 дка, монтирана е на стадиона в Радомир в края на 2015 година след обществена поръчка, предава БНР. Съоръжението струва на Общината близо 200 хиляди лева. Парите са от общинския бюджет. Трета година залата се използва активно от спортните клубове и жителите на Радомир, но изненадващо от ДНСК уведомяват Общината, че трябва да премахне съоръжението, защото е незаконно, а кметът Пламен Алексиев да плати петцифрена глоба. Той обаче е твърдо убеден, че нарушение няма. Отказва да изпълни разпореждането на ДНСК.
„Как ще бутам залата. Няма как да се случи. Освен това има акт срещу мен, който аз обжалвам и съм спечелил на първа инстанция, защото няма документ, с който да го изкарат като незаконен строеж“, казва кметът.
От ДНСК квалифицират съоръжението като незаконно , защото е изградено без разрешително за строеж и задължителната строителна документация. Кметът Алексиев обаче твърди, че такава не е необходима, защото става въпрос за мобилна конструкция, за която се изисква само разрешение за поставяне, а такова има. В писмен отговор до БНР от ДНСК обясняват, че съгласно законовите разпоредби въпросната конструкция не отговаря на категорията за преместваеми обекти, липсва проектна документация, а по време на изграждането не са съставени актове и протоколи, които да гарантират  начина на изпълнение на спортното съоръжение и качеството на вложените материали. Според наредбата за номенклатурата на видовете строежи съоръжението представлява строеж от 5-та категория, за което се изисква разрешително за строеж, а не за поставяне.
Междувременно делото по възражението на кмета Пламен Алексиев е гледано и на втора инстанция в Административния съд в Перник. Решението ще стане ясно до 10 дни. Кметът определя случая като политическа атака. Според него конфликтът е многопластов и засяга различни политически и икономически кръгове в Радомир. От ДНСК напомнят, че съоръжението е с обществен достъп и се използва предимно от младежи и деца, а с оглед на тяхната сигурност и безопасност е наложително бързо и навременно прилагане на законовите разпоредби.

Коментари

коментара