Брезничанин стана шеф на НСО с указ на президента Румен Радев

Със свой указ президентът Румен Радев освободи генерал-лейтенант Ангел Антонов от длъжността началник на Националната служба за охрана. С друг указ държавният глава назначи заместник-началника на Националната служба за охрана полковник Росен Тодоров да изпълнява правомощията на началник на НСО, съобщиха от президентството.

Полковник Росен Тодоров е роден на 13 юни 1968 година в град Брезник. Той е семеен, с две деца. Завършва ВНВУ „Васил Левски“ със специалност „Войсково разузнаване“. Офицер е от българската армия от 1990 до 1992 година. През 1992 година е назначен на кадрова военна служба в НСО като последователно заема длъжностите разузнавач, инспектор, старши инспектор, главен инспектор, началник на група, началник на сектор. От началото на месец септември 2016 година изпълнява работа по вътрешно съвместителство като началник на отдел 03. Със заповеди на началника на НСО е повишаван в поредно офицерско звание, както следва: през 1993 година – старши лейтенант; през 1997 година – капитан; през 2000 година – майор; през 2003 година – подполковник; през 2006 година – полковник. С Указ № 309 от 17 септември 2016 година на президента на Република България е назначен за заместник-началник на Националната служба за охрана.

В края на месец януари тази година шефът на НСО Ангел Антонов подаде оставка. Той подал оставката си при президента, след което беше изпратена за съгласуване с правителството. Министерски съвет прие подадената оставка. Преди дни в ефира на БТВ генерал Ангел Антонов сподели: „Много ми е обидно от обвиненията, които ме заляха в последните месеци.“ На този етап той отказва коментар, тъй като до издаването на президентския указ продължава да оглавява НСО. Антонов заяви, че ще изчака да приключи проверката на Военно-окръжната прокуратурата, която тече в службата, а причината за напускането му е преминаването на друга работа – дипломатическа мисия. Генерал Антонов заминава като генерален консул в Санкт Петербург, съобщи още БТВ.

Снимки: НСО, БТВ

Коментари

коментара