Училище в Перник въведе виртуално обучение

Снимка: cio.bg

Един от най-впечатляващите технологични проекти в българско училище е реализиран е пернишкото ОУ „Св. Иван Рилски’’.

Става дума за изграден през 2017 мултифункционален иновативен център. Училището е сред най-ентусиазираните и активни заведения в дигитализацията на обучението. Проектът е дело на „Юнион интерактив“ ООД и отразява вижданията и разбиранията на екипа за правилно и ефективно въвеждане на технологиите в клас, пише cio.bg.

Създадени са три архитектурно, смислово и технологично обособени учебни пространства в рамките на една мултифункционална зала – централно пространство за презентации и обучение, кът за езиково обучение и зона по природни науки за дигитално обучение и експериментална дейност във виртуална среда.

Централното пространство за презентации включва модерна интерактивна система с работен софтуер. Така бялата дъска остава в историята, а учебният процес минава на дигитален носител – лесно достъпен и споделим с учители, ученици, родители и институции. Приложението на mozaBook Classroom позволява преподавателите да ползват огромен учебен ресурс с над 1000 3D модела, десетки интерактивни функционалности, образователни видеа и стотици работни тетрадки. Базирано е на една мащабна международна облачна платформа, където хиляди образователни институции и учебни заведения от цял свят споделят ресурси и дигитално съдържание. Целта е максимално да се скъси връзката за обмен на информация.

Централното пространство разполага и със софтуерен пакет за създаване на интерактивна виртуална класна стая за дистанционно обучение и провеждане на конферентни срещи. Така училището може да бъде домакин на интернет работни срещи с други институции, да провежда регионални дистанционни обучения, както и да дава възможност на деца със специални образователни потребности активно да присъстват и да участват в учебния процес от удобството на своя дом.

Създаденият кът за езиково обучение разполага с интерактивен дисплей на електрическа мобилна стойка, която се сваля и може да се ползва като интерактивна маса. Оборудването предлага цялостна дигитализация на фронталното обучение. Освен това са налице и необходимите условия за разчупване на преподаването чрез въвеждането на проектно базирани задачи и игрови елементи, т.нар. метод на геймификация (Gamification). Работната среда позволява използване на електронни учебници, онлайн платформи и допълнителни дигитални ресурси, напр. мултимедия. Възможен е и моделът на „смесено обучение“, както и методът на „обърнатата класна стая“ като част от смесеното обучение. В резултат е постигната технологична учебна среда, позволяваща цялостна дигитализация на учебния процес.

Като най-интересна част от проекта се очертава зоната за природни науки, оборудвана с интерактивен дисплей и т.нар. виртуална STEM лаборатория. Тя разполага със станцията за виртуална реалност на zSpace. „Св. Иван Рилски“ е първото училище в България, въвело иновативната технология на zSpace в клас. Към днешна дата тя се ползва и от 145 ОУ “Симеон Радев“ и ПГТ “Макгахан“ в София, както и от 11 ОУ “Николай Лилиев“ в Стара Загора.

Работната зона по природни науки осигурява необходимата учебна база за провеждането на трифазни уроци, включващи представяне на материала на електронна дъска, 3D модели, интерактивни приложения и практическа и експериментална дейност чрез учебните станции за виртуална реалност на zSpace. Възможно е триизмерно представяне на различни детайли от преподаваната материя. Учителите могат да използват образователния софтуер за виртуална реалност за създаването на 3D модели с учебно съдържание, както и „жива“ композиция, съставена от модели, интегрирани в множество.

Използването на виртуалната лаборатория в часовете по физика, химия, биология – или „Човекът и природата“ за началните класове, активизира учениците да участват в учебния процес.

Коментари

коментара