Детската Сурва започна! За първи път сурвакарската маска пристигна на кон в детска градина „Славейче“ – СНИМКИ

С атрактивен спектакъл в ДГ „Радост“ беше даден старта на детската маскарадна щафета „Да бъде“, която по традиция предшества Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва“.
В празничното тържество взеха участие малчуганите от градината , част от сурвакарската група на кв. „Църкава“, танцовата школа „Нартан“ и славеят на народната музика Валерия Момчилова.
Уникалните изпълнения за здраве и берекет бяха съпровождани с много музика, а гвоздеят на програмата беше предаването на маската, която пристигна за първи път на красив черен кон.
„Щастлива съм , че съм в началото на Сурва тук с вас , благодаря ви за хубавото тържество. Знам, че традицията е силна и ще я предаваме през сърцето ни на следващото поколение . Красиво е в Перник през януари и то се дължи на вас“. С тези думи се обърна към всички кметът Вяра Церовска, която беше придружена от зам.-кмета Севделина Ковачева.
„Днешният ден е празничен за нашата градина, ликът , който държа,е символ на плодородие, благополучие, мир и радост в сърцата ни. Благодаря за честта този символ да поеме своя благороден път именно от тук , всички ние с топлина и обич го предаваме на детска градина Драгичево с пожелание за много детски смя“, каза директорът на ДГ „Радост“ Петя Толева и връчи на градоначалника специална ябълка с благопожелания за здраве и берекет.
В празничния спектакъл беше спазен автентичния обичай със запалването на огъна , страховитите маски и звуците на хлопотари. Тази година финалът на детската маскарадна щафета ще бъде поставен в ДГ „Славейче“.
 

Коментари

коментара